Svet

"Lufthanzi" stigla milionska kazna: Sprečili Jevreje da se ukrcaju na let?

Nemačka avio-kompanija negirala je optužbe za diskriminaciju putnika, ali je pristala na nagodbu kako bi izbegla sudske sporove kojima preti ministarstvo
"Lufthanzi" stigla milionska kazna: Sprečili Jevreje da se ukrcaju na let?© Arne Dedert/dpa via AP/Тanjug

Nemačka avio-kompanija "Lufthanza" pristala je da plati penale u iznosu od četiri miliona dolara zbog navodnog diskriminatorskog ponašanja prema jevrejskim putnicima.

Kako je saopštilo Ministarstvo saobraćaja Sjedinjenih Američkih Država, a prenosi "Euraktiv", kaznu su izrekli zbog toga što je kompanija u maju 2022. godine zabranila da se 128 putnika, mahom ortodoksnih Jevreja, ukrca na let za Frankfurt.

Iz Ministarstva saobraćaja su saopštili da je zabrana usledila usled navodnog lošeg ponašanja pojedinih putnika.

"Iako se mnogi putnici nisu poznavali ili nisu putovali zajedno, izjavili su da ih je 'Lufthanza' tretirala kao da su jedna grupa i odbila je da se svi ukrcaju zbog navodnog lošeg ponašanja nekolicine", saopštili su iz ministarstva.

Putnici su, inače, leteli iz Njujorka u Frankfurt, a u Budimpešti su sprečeni da presednu na putu ka Nemačkoj.

"Lufthanza" je negirala optužbe za diskriminaciju putnika, ali je pristala na nagodbu kako bi izbegla sudske sporove kojima preti ministarstvo.

"Kompanija je saglasna da plati dva miliona dolara kaznu, dok će da dva miliona dolara biti kompenzovano putnicima", naglasili su iz ministarstva.

image