Svet

Sindikat letačkog osoblja "Lufthanze" najavio štrajk na aerodromima u Frankfurtu i u Minhenu

U periodu od 04.00 do 23.00 časa po lokalnom vremenu u utorak biti poremećeni svi polasci sa aerodroma u Frankfurtu i u sredu u istom periodu svi letovi iz Minhena
Sindikat letačkog osoblja "Lufthanze" najavio štrajk na aerodromima u Frankfurtu i u Minhenu© Тhomas Lohnes

Avioni nemačka avio-kompanija Lufthanza biće prizemljeni na dva  najprometnija nemačka aerodroma, u Frankfurtu i u Minhenu jer je nezavisni sindikat stjuardesa (UFO) nemačke avio-kompanije Lufthanza pozvao na štrajk u utorak i sredu, što će, kako se procenjuje, značajno poremetiti avio-saobraćaj.

Ovaj dvodnevni štrajk je najnoviji u nizu štrajkova u Lufthanzi, nakon što je kabinsko osoblje u četvrtak i petak 27 sati bilo u obustavi rada, prenosi Dojče Vele.

Kao i sindikat Verdi, UFO se osvrnuo na saopštenje Luftanze u kojem je navedeno da je u 2023. godini ostvaren rekordan profit koji je pomogao da se kompanija oporavi od velikih poremećaja i finanijskih gubitaka tokom pandemije kovida.

"Kabinsko osoblje takođe mora da oseti efekte ovog uspeha, a ustupci koji su napravljeni tokom kovid krize moraju biti adekvatno nadoknađeni", izjavio je predsednik štrajkačkog odbora UFO Joakim Vaskuez Burger.

Nezavisna organizacija stjuardesa zatražila je za svojih 18.000 članova iz "Lufthanze" i 1.000 članova iz Lufthanzine niskobudžetne sestrinske kompanije "Sitilajn" povećanje plata za 15 odsto i usklađivanje sa inflacijom u visini od 3.000 evra.

"Lufthanza" je saopštila da će štrajkom, po svemu sudeći, biti pogođeno oko 100.000 putnika jer će u periodu od 04.00 do 23.00 časa po lokalnom vremenu u utorak biti poremećeni svi polasci sa aerodroma u Frankfurtu i u sredu u istom periodu svi letovi iz Minhena.

U saopštenju NLO se navodi da je više od 96 odsto članova glasalo za stupanje u štrajk.

image
VV inauguration
banner