Svet

Kolaps na nemačkim aerodromima: Zbog štrajka zarobljeno 300.000 putnika, među njima i državnici

Štrajk se poklopio sa početkom Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj se očekuje učešće više od 40 šefova država i 60 ministara
Kolaps na nemačkim aerodromima: Zbog štrajka zarobljeno 300.000 putnika, među njima i državnici© Tanjug/Arne Dedert/dpa via AP

Na sedam nemačkih aerodroma, uključujući Frankfurt i Minhen, počeo je štrajk radnika koji će trajati 24 sata, a uticaće na skoro 300.000 putnika.

Štrajk se poklopio sa početkom Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj se očekuje učešće više od 40 šefova država i 60 ministara. Zbog štrajka radnika na minhenskom aerodromu blokiran je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u video poruci na Instagramu objavio da čeka u avionu.

Rumunski ministar spoljnih poslova, koji nije u mogućnosti da se ukrca na direktan let, biće primoran da odleti za Austriju, a zatim ga čeka više od četiri sata vožnje do Minhena, rekao je zvaničnik rumunske ambasade, objavio je Rojters.

Ovo je poslednji u nizu štrajkova i protesta koji su pogodili velike evropske ekonomije, uključujući Francusku, Britaniju i Španiju, pošto je skok cena hrane i energije umanjio prihode i životni standard nakon pandemije i rata u Ukrajini.

Otkazivanjem oko 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu i Štutgartu pogođeno je oko 295.000 putnika, prema podacima udruženja aerodroma ADV.

"Zaista nismo imali takvu eskalaciju situacije zbog štrajka", rekao je Ralf Bajsel iz ADV . "Kada jutros pogledamo terminale aerodroma, to nas više podseća na najgore dane koronavirusa, a manje na štrajk upozorenja".

Nemački sindikat Verdi najavio je štrajk u sredu nakon što je saopštio da je mali napredak postignut u kolektivnim pregovorima za osoblje službi, službenike javnog sektora i radnike bezbednosti vazduhoplovstva.

Sindikat je tražio povećanje plata za 10,5 odsto, ili najmanje 500 evra mesečno.

"Ako se sada ništa ne uradi u vezi sa platama, sve nas očekuje još jedno haotično leto", rekla je za Inforadio u petak zamenica predsednika sindikata Verdi Kristin Bele. "Radi se o slanju stvarno jakog signala."

Među pogođenim avio-kompanijama, Lufthanza je saopštila da je u petak bila prinuđena da otkaže više od 1.300 letova i obustavi operacije na glavnim aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Prevoznik je odbio da iznese procenu troškova štrajka, ali je ranije rekao da ga takva akcija košta 10-15 miliona evra dnevno.

Šef Verdija Frank Verneke rekao je da bi štrajk mogao da se proširi na bolnice i službe odnošenja smeća.

image