Ekonomija

Počeo najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji Velike Britanije (FOTO, VIDEO)

Zdravstveni radnici zahtevaju povećanje plata koje prati inflaciju u Britaniji - najgoru u poslednje četiri decenije
Počeo najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji Velike Britanije (FOTO, VIDEO)www.globallookpress.com © Li Ying

Desetine hiljada medicinskih sestara i radnika Hitne pomoći u Velikoj Britaniji napustiće danas radna mesta zbog spora o platama sa vladom. 

Medicinske sestre i radnici Hitne pomoći protestuju odvojeno od kraja prošle godine, ali današnji zajednički izlazak na ulice predstavljaće najveći štrajk u 75 godina istorije Nacionalne zdravstvene službe (NHS), navodi Rojters.

Zdravstveni radnici zahtevaju povećanje plata koje prati inflaciju u Britaniji - najgoru u poslednje četiri decenije. Britanska vlada tvrdi da bi to povećanje - u dvocifrenom procentu u javnom sektoru - dovelo do još veće inflacije.

Oko 500.000 radnika, od kojih su mnogi iz javnog sektora, štrajkuje od prošlog leta, što stvara dodatni pritisak na premijera Rišija Sunaka i vladu da reše sporove i ograniče prekide rada javnih službi kao što su železnica i škole.

Vlada je pozvala ljude da i tokom štrajka nastave da koriste usluge Hitne pomoći i da idu na zakazane preglede, ali je upozorila da će biti kašnjenja i prekida u radu. 

Milioni pacijenata na listama čekanja

Iako se mnogi Britanci ponose Nacionalnom zdravstvenom službom, NHS je pod ogromnim pritiskom zbog miliona pacijenata na listama čekanja za operacije i još hiljadama njih koji svakog meseca ne uspeju da dobiju adekvatnu uslugu Hitne pomoći.

Kraljevski koledž medicinskih sestara je istakao da je decenija loših plata doprinela tome da na hiljade medicinskih sestara napusti profesiju - čak 25.000 samo u toku prošle godine, a da nedostatak osoblja utiče na negu pacijenata. 

Sindikat Kraljevskog koledža medicinskih sestara pisao je premijeru tokom vikenda, zahtevajući od njega da što pre okonča štrajk medicinskih sestara i ponudi "smislene plate". 

Oni su tražili povećanje od pet odsto iznad inflacije i nagovestili da bi mogli da nađu sa vladom "srednje rešenje", ali dve strane nisu uspele da postignu dogovor uprkos nedeljama pregovora.

Sunak je prošle nedelje rekao kako bi "voleo da medicinskim sestrama poveća plate", ali je naveo da se vlada suočava sa teškim izborima i da mora da finansira NHS u drugim oblastima kao što su obezbeđivanje medicinske opreme i ambulantnih vozila, navodi Rojters.

U međuvremenu su i sindikati radnika Hitne pomoći najavili štrajk za danas, takođe nezadovoljni platama. 

Precizirano je da neće svi radnici Hitne pomoći štrajkovati odjednom i da će na hitne pozive biti odgovoreno.

image