Svet

"Prema robotima se postupa bolje": Radnici "Amazona" štrajkuju u Velikoj Britaniji

Zaposleni ispred skladišta u Koventriju traže bolje uslove rada, u trenutku kada gigant iz Silicijumske doline otpušta hiljade zaposlenih širom sveta
"Prema robotima se postupa bolje": Radnici "Amazona" štrajkuju u Velikoj Britaniji© Tanjug/Jacob King/PA via AP

Stotine radnika "Amazona" štrajkuju u Velikoj Britaniji zbog toga što povećanje plata nije u skladu sa inflacijom, kao i teških uslova rada koji uključuju prekovremeni rad, visoku stopu povreda i agresivan, tehnološki poboljšan nadzor osoblja, prenosi "Si-En-Bi-Si njuz".

Zaposleni kampuju pored vatre i mašu sindikalnim zastavama ispred skladišta u Koventriju. Nose i transparente, na jednom od njih piše: "Borite se za 15 funti", a na drugom: "Pogrešan Amazon gori".

"Svi smo videli profit koji ostvaruju tokom pandemije, to je još više razljutilo ljude", rekao je radnik "Amazonovog" skladišta Daren Vestvud. "Očekivali smo znatnije povećanje od onoga što su propisali."

"Neko je pre neki dan rekao da nas tretiraju kao robote – ne, prema robotima se postupa bolje", dodao je Vestvud.

Portparol "Amazona" rekao je za "Si-En-Bi-Si njuz" da zaposleni koji štrajku predstavljaju "samo delić od jedan odsto zaposlenih u Velikoj Britaniji".

Inflacija u Velikoj Britaniji naglo je porasla zbog sve većih troškova energije i poremećaja u lancu snabdevanja, što je posledica rata u Ukrajini.

Štrajk u Velikoj Britaniji odvija se u trenutku kada "Amazon" otpušta hiljade zaposlenih širom sveta. Ranije je ovaj gigant elektronske trgovine otkrio da će otpustiti više od 18.000 zaposlenih u narednim mesecima, što je najveće smanjenje broja zaposlenih u jednoj tehnološkoj firmi u prošloj godini. Otpuštanja će uticati na oko pet odsto radne snage kompanije.

Pored toga, u oktobru se ovaj tehnološki gigant suočio sa štrajkovima tokom sezone rasprodaje – zaposleni koji rukuju ogromnom količinom paketa što prolaze kroz objekte kompanije zahtevali su bolje plate i fer tretman.

U aprilu su radnici "Amazona" u skladištu na Stejten Ajlendu u Njujorku glasali za pokretanje sindikata. Ta odluka, koju je donelo više od 2.500 radnika, bila je prva u "Amazonu".

image