Srbija i Balkan

Zagreb zatrpan đubretom: Radnici "Čistoće" do daljnjeg u štrajku (FOTO)

Nezadovoljstvo radnika u "Čistoći" buja već neko vreme, pišu zagrebački mediji
Zagreb zatrpan đubretom: Radnici "Čistoće" do daljnjeg u štrajku (FOTO)© TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Radnici zagrebačkog komunalnog preduzeća "Čistoća", koji su u ponedeljak započeli protest zbog otkaza trojici zaposlenih upozorili su da se blokada nastavlja do ispunjenja svih zahteva i da neće izaći na teren.

Smeće iz centra glavnog grada Hrvatske se ne odvozi, pa je grad prepun smeća, što se vidi na fotografijama koje objavljuju zagrebački mediji.

Iz zagrebačke gradske uprave poručuju da je štrajk radnika nezakonit, ali i da su spremni da razgovaraju sa sindikatima.

Uprava zagrebačkog preduzeća u ponedeljak je pristala na pet od 11 zahteva radnika, ali štrajk se nastavlja jer radnici kao uslov za povratak na posao postavljaju povećanje platnog koeficijenata – za komunalne radnike na 1,8, a za vozače na 2,4.

Prema pisanju postala "Nezavisne", predsednica Sindikata "Čistoća" Zagreb Mirjana Kaltak izjavila je kako je velik broj okupljenih radnika koji odbijaju krenuti na posao predalo svoje zahteve upravi.

"Dok nam se to ne ispuni, svi kao jedan smo odlučili ostati tu u krugu podružnice", izjavila je Kaltak za "Anadoliju".

U sedištu "Čistoće" okupili su se radnici noćne i prve smene koji odbijaju da se vrate na posao, potvrdila je sindikalna predstavnica Kaltak koja je istaknula kako je Uprava povukla vanredne otkaze ugovora o radu te kako su trojica radnika vraćeni na posao.

Prosečna plata zagrebačkog komunalnog radnika iznosi između 660 i 730 evra.

Nezadovoljstvo radnika u "Čistoći" buja već neko vreme. Nezadovoljni su visinom plate, nedostatkom ljudi, manjkom opreme, uslovima rada, ali i pritiscima kojima su kao radnici izloženi otkad je na području Grada Zagreba uvedeno sortiranje otpada iz domaćinstava, odnosno od početka septembra 2022. godine.

Prema pisanju zagrebačkih medija, stanje sa smećem na ulicama glavnog grada Hrvatske još je podnošljivo, no nastavi li se štrajk radnika, uskoro bi gradske ulice mogle postati zatrpane plavim i žutim vrećicama u koje građani sortiraju otpad.

image