Svet

Može i bez SVIFT-a i dolara: BRIKS platni sistem će biti spreman do kraja ove godine

Promotivne kartice za budući platni sistem BRIKS Pej već su testirane na Biznis Forumu BRIKS u Moskvi
Može i bez SVIFT-a i dolara: BRIKS platni sistem će biti spreman do kraja ove godine© PerlaStudio / andranik123 - stock.adobe.com

Memorandum o razumevanju između istraživačkih instituta zemalja BRIKS-a u oblasti finansija, koji je potpisan 9. oktobra u Moskvi trebalo bi da ubrza i uvođenje BRIKS platnog sistema, a očekuje se da bude spreman do kraja ove godine.

Njegovo pokretanje će omogućiti strancima da plaćaju "viza" i "masterkard" karticama u Ruskoj Federaciji, a Rusima da koriste "mir kartice" u inostranstvu, piše ruska novinska agencija "Federalsiti".

Kampanja sankcija Moskvi bez presedana koju predvode SAD primorala je Rusiju i druge članove ekonomske grupe da potraže načine da nastave trgovinu uprkos ograničenjima.

Direktor Istraživačkog centra BRIKS-a na Univerzitetu Fudan Šen Ji izjavio da je stvaranje platnog sistema za zemlje članice BRIKS-a može biti prioritetna tema na predstojećem samitu u Kazanju.

On je rekao da članice BRIKS-a trenutno vode aktivnu diskusiju o pitanju stvaranja nezavisnog mehanizma plaćanja sposobnog da izdrži pritisak sankcija. Objasnio je i da su u pripremi mere koje za cilj imaju da pomognu zemljama BRIKS-a da se oslobode finansijske eksploatacije zemalja Globalnog juga u međunarodnom monetarnom sistemu od strane SAD i Zapada.

Potreba za stvaranjem finansijskog sistema BRIKS-a nezavisnog od uticaja neprijateljskih zemalja postoji već duže vreme, a partneri Ruske Federacije se neretko plaše da rade sa domaćim bankama iz straha od sekundarnih sankcija SAD i EU. Pokretanje potpuno autonomnog i nadnacionalnog platnog sistema među zemljama BRIKS-a učiniće da međusobna poravnanja u nacionalnim valutama među njima budu potpuno zatvorena za Zapad, što će direktno uticati i na proces dedolarizacije.

Očekuje se da će mogućnost stvaranja alternative zapadnom platnom sistemu SVIFT privući nove članice u BRIKS i ukloniti sve prepreke punoj saradnji.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je pre nekoliko dana izjavio da zemlje BRIKS-a rade na stvaranju sopstvenog međunarodnog platnog sistema, jer platforme koje rade koristeći zapadnu infrastrukturu postaju sve više politizovane.

On je najavio da će nova prekogranična platna infrastruktura biti zasnovana na novim tehnologijama i da će omogućiti brže i jeftinije spoljnotrgovinske transakcije bez spoljnih smetnji.

"BRIKS je izvan politike, izvan bilo kakvih pritisaka i ograničenja. Njegov cilj je da podstakne privredni rast i poveća prihode naših građana. Novi sistem će koristiti nacionalne valute i digitalne valute", objasnio je ministar.

Učesnici Biznis foruma već testirali kartice

Planirano je da sistem bude dostupan stranim državljanima na teritoriji Ruske Federacije, a od 2025. godine i ruskim državljanima u inostranstvu, pre svega u Turskoj, Egiptu i na Maldivima. Biće moguće i plaćanje kju-ar kodom.

Promotivne kartice za budući platni sistem BRIKS Pej pojavile su se na Biznis Forumu BRIKS u Moskvi. Učesnici BRIKS foruma dobili su promotivne kartice BRIKS Pej sistema plaćanja prilikom registracije. Na računu već postoje sredstva koja se mogu iskoristiti za plaćanje kafe ili suvenira i testiranje kako će sistem funkcionisati u budućnosti.

Na prednjoj strani kartice nalazi se kju-ar kod koji vam omogućava da uplatite poklon od 500 rubalja preko aplikacije platnog sistema. A na poleđini je natpis: "Ovo je maketa bankovne kartice koja će biti uparena sa BRIKS Pej aplikacijom".

Mogu i bez SVIFT-a

Vodeće ruske banke isključene su iz međunarodnog platnog sistema SVIFT 2022. godine u sklopu sveobuhvatnih sankcija koje je Zapad uveo Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je prošlog meseca da zemlje članice BRIKS-a zajednički razvijaju okvir plaćanja i poravnanja koji će se koristiti za trgovinu unutar bloka.

Rusija je trenutni predsedavajući BRIKS-a, ostale zemlje su Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika, kao i nove članice Iran, Egipat, Etiopija i UAE, koji su se pridružili u januaru.

Što se tiče SVIFT-a, njegova uloga će se svesti na instrument za servisiranje plaćanja u Sjedinjenim Državama i njihovim satelitima. Ovo će zadati snažan udarac hegemoniji Sjedinjenih Država i Zapada u celini i ubrzaće rekonstrukciju sveta u vidu ravnopravnog suživota svih država, kako je to bilo zamišljeno prilikom stvaranja UN, što je u stvari postao jedan od stubova američke hegemonije, piše "Federalsiti".

Po svemu sudeći, stvaranje jedinstvene i autonomne finansijske infrastrukture BRIKS-a je u završnoj fazi razvoja, a očekuje se da bude objavljeno na predstojećem samitu organizacije u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

image