Svet

Opozicija u Moldaviji: Veliki broj nepravilnosti na biračkim mestima

Više od 200 prekršaja prijavljeno je tokom prve polovine izbornog dana, naveo je moldavski opozicioni blok "Pobeda" na Telegramu
Opozicija u Moldaviji: Veliki broj nepravilnosti na biračkim mestima© Tanjug/AP/Nicolae Dumitrache

Moldavski opozicioni blok "Pobeda" optužio je vlasti da su dozvolile brojne nepravilnosti na biračkim mestima tokom predsedničkih izbora i referenduma o pridruživanju EU koji su održani juče.

Na nekim mestima su javni funkcioneri bili direktno umešani u neregularnosti tokom glasanja, tvrde.

Više od 200 nepravilnosti prijavljeno je tokom prve polovine izbornog dana, navela je "Pobeda" na Telegramu.

Spisak nepravilnosti uključivao je nezakonito nagovaranje, kao i vršenje pritiska na birače koji dolaze da glasaju, navodi se u saopštenju.

U određenim navodnim slučajevima, ljudi su organizovano prebačeni na biračka mesta "autobusima", što sugeriše kontrolisano glasanje, tvrde i dodaju da je jedan gradonačelnik sela lično vozio birače na biračko mesto svojim kolima.

On je član Partije akcije i solidarnosti (PAS) sadašnje predsednice Maje Sandu, navodi se u saopštenju.

Posmatračima na izborima zabranjen je pristup mnogim biračkim mestima "bez valjanih razloga", navela je "Pobeda".

Opozicionim posmatračima je u potpunosti zabranjen pristup biračkim mestima u Rumuniji, ističu oni i dodaju da advokati opozicionog saveza snimaju sve takve izveštaje.

"Pretili su mi"

Posmatrač glasanja na biračkom mestu u italijanskom gradu Peruđi Larisa Brunesku, rekla je u telefonskom razgovoru za RT da se suočila sa pretnjama lokalne izborne komisije.

Ona je istakla da su je puštena na biračko mesto, ali su lokalni izborni zvaničnici želeli da je isteraju kada je pokušala da snimi šta se unutra dešava.

"Rekli su mi da ne treba da šaljem video zapise, brojke, ništa", rekla je Larisa Brunesku, koja predstavlja partiju "Renesansa" bivšeg premijera Vasilja Tarleva.

Prema rečima njenim rečima, u jednom trenutku joj je rečeno da dokumenti koji joj omogućavaju da bude posmatrač "nisu u redu" i da treba da ode.

Iz komisije su tvrdili da njeni dokumenti nisu "ispravno popunjeni" što je Larisa Brunesku negirala, takođe su joj "otvoreno pretili".

Kako je istakla, članovi lokalne komisije su pokušali da je spreče da fotografiše, i insistirali su da može da saopšti samo brojke koje će oni dati.

"Postupci članova govore o nekim ozbiljnim nepravilnostima", smatra Larisa Brunesku.

Podsetimo, nakon što je prvobitno objavljeno da je na osnovu oko trećine prebrojanih glasova većina građana glasala protiv ulaska u EU, jutros stižu vesti da se polovina glasača ipak izjasnila "za".

image