Rusija

Posmatrači iz Srbije: Izborni proces u Rusiji doveden do savršenstva

Posmatrači nisu videli nikakve propuste na izborima već da je sve bilo organizovano na "jedan zadivljujući način", što su mogli da vide i ostali posmatrači iz sveta, kaže za RT Balkan Jovan Janjić iz pokreta "Mi - glas iz naroda"
Posmatrači iz Srbije: Izborni proces u Rusiji doveden do savršenstva© Лична архива

Izbori za predsednika Ruske Federacije mogu biti primer civilizovanom svetu kako se izbori mogu organizovati, a da se poštuju najveći postulati demokratije, izjavio je za RT Balkan član posmatračke delegacije pokreta "Mi – glas iz naroda" Jovan Janjić i jedan od članova delegacije posmatrača na predsedničkim izborima u Rusiji.

"Što jači huk ratnih bubnjeva sa zapada, to je jači odjek slobodoljubive slovenske duše na istoku", kaže Janjić o slavlju povodom Putinove pobede na ulicama Moskve.

Ističe da kao posmatrači nisu videli nikakve propuste na izborima već da je sve bilo organizovano na "jedan zadivljujući način", što su, kako je rekao, mogli da vide i ostali posmatrači iz sveta.

"Pored domaćih posmatrača izbore je pratilo 1.115 međunarodnih posmatrača iz 129 zemalja sveta", kaže Janjić.

On je ocenio da pokušaji osporavanja legitimiteta izbora ne umanjuje veličanstvenost događaja i njihovih rezultata, ali pokazuje sliku onih koji tako "talasaju" dodajući da u toku tri dana biranja predsednika Rusije, bila ne "samo referendumska, nego i svečarska atmosfera".

Dragan Stanojević iz pokreta "Mi – glas iz naroda" kaže za RT Balkan da ovo nije prvi put da je posmatrač na izborima u Rusiji, već da je i 2012. godine bio na ruskim predsedničkim izborima i da primećuje da je sada izborni proces doveden do savršenstva.

"Osim onoga što imate u standardnom sistemu glasanja putem papira imate i dve vrste elektronskog glasanja. Jedna je vrsta tokom koje se skenira pasoš, podaci se dupliraju automatski kako u izbornoj jedinici tako i u centralnoj izbornoj službi koja evidentira sve podatke", pojašnjava Stanojević.

To je ubrzan, savremen proces, kaže Stanojević, dodajući da je softver koji je napravljen fantastičan i da može da bude jedan izuzetan primer za nas, i za našu dijasporu.

Stanojević je objasnio da drugi softver omogućava ljudima koji su sprečeni da dođu na biralište elektronski glasaju od kuće, ističući da je to nešto jedinstveno, što nikada nije video.

Kako kaže, treća stvar koja je interesantna je da u Rusiji imaju kamere koje 24 sata snimaju izborno mesto, tako da se i time isključuje mogućnost manipulacije.

On je za RT Balkan naveo da je zanimljivo da su na svim izbornim mestima u Moskvi bili veliki redovi, i da su glasale različite generacije, a, kako ističe,  pojedini nisu krili da dolaze da glasaju za Vladimira Putina. 

General Mitar Kovač, takođe iz iste frakcije pokreta "Mi- glas iz naroda", kaže za RT Balkan povodom bezbednosnih pretnji tokom izbornog proces u Rusiji da je tokom izbora na delu bila hibridna operacija, sa različitim sadržajima- sa vojnom, diplomatskom, ekonomskom, medijskom, propagandnom i finansijskom dimenzijom.

"Videlo se par dana pre izbora da su Ukrajinci, pre svega njihova obaveštajna uprava, pripremali dugo da specifične snage upotrebe na više taktičkih pravaca. Od Zapada su dobili informacije i tako su upali u Belgorodsku oblast što su pokušavali medijski da eksploatišu raznim dezinformacijama", ističe Kovač 

Kako navodi, bilo je više hakerskih napada da bi se i na taj način osporila objektivnost glasanja, ali ruski informacioni sistem je višestruko zaštićen, pa nije došlo do ugrožavanja izbornog procesa.

Kovač zaključuje da će zapadne zemlje osporavati rezultate izbora, ali je ceo slobodni svet video šta se desilo. Dodaje da je na sceni "jedna stabilna Rusija sa jasnom opredeljenošću da ostvari svoju viziju države, da završi krizu i da ojača bezbednost u Evropi, a samim tim povoljno deluje na druge regione sveta".

Na poziv Državne dume Ruske Federacije tročlana delegacija narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije iz pokreta "Mi – glas iz naroda", u svojstvu međunarodnih posmatrača, pratila je izbore za predsednika Ruske Federacije. 

image