Svet

Stejt department preti posmatračima izbora u Rusiji: "SAD će nastaviti da koriste sva sredstva"

Da li bi međunarodni posmatrači na izborima u Rusiji trebalo da se osete ugroženim?
Stejt department preti posmatračima izbora u Rusiji: "SAD će nastaviti da koriste sva sredstva"Getty © Celal Gunes/Anadolu via Getty Images

Iznoseći u javnost saopštenje u kojem navodi da SAD neće priznati ishod ruskih predsedničkih izbora u DNR, LNR, Zaporožju i Hersonu jer se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine, portparol Stejt departmenta Metju Miler takođe je zapretio posmatračima izbora.

U trenutku kada građani Ruske Federacije izlaze na izbore i pored pretnje ukrajinskih raketnih napada, Miler navodi da će "Sjedinjene Države nastaviti da koriste sva raspoloživa sredstva za pozivanje na odgovornost onih pojedinaca koji su odgovorni za akcije koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet ili političku nezavisnost slobodnih zemalja, uključujući i one koji služe kao posmatrači izbora na lažnim izborima u okupiranim delovima Ukrajine".

Istakavši da se na izborima u ovim teritorijama nalaze brojni međunarodni posmatrači (od kojih su mnogi novinari), nezavisni ratni izveštač iz Donbasa Patrik Lankaster se pita da li bi svi ovi ljudi trebalo da se osete ugroženim zbog saopštenja Stejt departmenta.

"Šta je cilj ove nezakonite pretnje američke vlade? Zašto smatraju da je neophodno da prekrše američki ustav kako bi uputili ovu pretnju", pita se Patrik Lankaster, podsetivši da SAD Ustavom garantuju slobodu govora, a samim tim, i izveštavanja.

Podsetimo, Donjecka i Luganska Narodna Republika, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog udara u Kijevu 2014. godine, ali i Zaporožje i Herson, velikom većinom su na referendumu u septembru 2022. godine glasali za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom. Ovo su prvi predsednički izbori na kojima građani tih teritorija imaju priliku da glasaju kao građani Ruske Federacije.

Predsedničkim izborima u Rusiji u svojstvu međunarodnih posmatrača prisustvuju i poslanici iz skupština Srbije i Republike Srpske.

image