Svet

Bagdadska konferencija: Saudijska diplomatska ofanziva se nastavlja

Sukob u Jemenu i ponovno otvaranje ambasada biće glavne teme na marginama samita
Bagdadska konferencija: Saudijska diplomatska ofanziva se nastavljawww.globallookpress.com © Ameer Al Mohammedaw/dpa

Nekoliko dana posle posete kineskog lidera Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji, saudijski zvaničnici nastavljaju svoju "diplomatsku ofanzivu" razgovorima sa iranskim predstavnicima na marginama konferencije o Iraku čiji je domaćin Jordan.

Kako prenosi libanski portal "El Našra" pozivajući se na neimenovane izvore, Bagdadska konferencija za saradnju i partnerstvo biće održana 20. decembra u Amanu, a očekuje se prisustvo predstavnika Saudijske Arabije, Turske, Irana i još nekoliko arapskih zemalja.

Neki libanski izvori spekulišu da će se iranski predsednik Ebrahim Raisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sastati na marginama konferencije. Sukob u Jemenu i ponovno otvaranje ambasada biće glavne teme na marginama samita.

Huti koje podržavaju Iran preuzeli su kontrolu nad glavnim gradom Jemena krajem 2014. godine, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je vazdušne napade početkom 2015. u znak podrške međunarodno priznatoj vladi.

Sukob je bio katastrofalan za narod Jemena, ostavljajući zemlju u jednoj od najgorih humanitarnih kriza na svetu. Prema procenama UN-a, više od 10.000 dece je ubijeno ili ranjeno u Jemenu od 2015. godine, a skoro tri četvrtine stanovništva zavisi od humanitarne pomoći.

Jordan će 20. decembra biti domaćin druge sesije Bagdadske konferencije za saradnju i partnerstvo, na kojoj su Irak, Egipat i Francuska već najavili svoje učešće.

Fuad Husein, ministar inostranih poslova Iraka, uputio je poziv i Turskoj i Iranu kada je najavio datum konferencije prošle nedelje. Teheran još nije zvanično potvrdio učešće, podseća "Teheran tajms".

Zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, na inauguralnu konferenciju u Bagdadu, koja je održana u avgustu prošle godine u saradnji sa Parizom, pozvani su lideri Irana, Saudijske Arabije, Turske, Kuvajta, Jordana, Katara, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran je, inače, sredinom septembra potpisao memorandum o punopravnom članstvu u Šangajskoj organizaciji za saradnju, najvećoj političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj grupaciji koja pokriva oko 60 odsto Evroazije, 40 odsto svetske populacije i više od 30 posto globalnog BDP-a.

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija i Mongolija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu, u septembru 2021. godine, pokrenuta je procedura prijema Irana u organizaciju, kao i procedura dodeljivanja statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za prijem u organizaciju kao njena punopravna članica.

image