Svet

Poseta Zelenskog Vašingtonu pripremana mesecima

Predsednik Ukrajine je leteo avionom američkog vazduhoplovstva koji se obično koristi za sekretare kabineta i druge goste ispod ranga predsednika i potpredsednika
Poseta Zelenskog Vašingtonu pripremana mesecimawww.globallookpress.com © : © Ken Cedeno - Pool via CNP

Putovanje Vladimira Zelenskog u Vašington pripremano je mesecima pre nego što je realizovano, a podaci o njemu su objavljeni samo nekoliko sati pre dolaska ukrajinskog predsednika, javlja Asošiejted pres.

Tokom posete Zagrebu u oktobru, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi razgovarala je sa svojim kolegom u ukrajinskom parlamentu o izgledima da se Zelenski obrati američkom Kongresu. Takođe, zvaničnici Bajdenove administracije su mesecima pre razgovarali sa predstavnicima Ukrajine o poseti Zelenskog, nadajući se da će ona "do kraja godine poslati nepogrešiv signal podrške."

U prethodnim telefonskim razgovorima, Zelenski je nagovestio Bajdenu i drugim visokim zvaničnicima da su Sjedinjene Države prva zemlja koju on želi da poseti od početka konflikta u Ukrajini, rekao je američki zvaničnik koji je upoznat sa razgovorima.

„Zaista sam želeo da dođem ranije. Predsednik Bajden je upoznat s tim, ali to nisam mogao da uradim, jer je situacija bila veoma teška", rekao je Zelenski u Ovalnoj kancelariji u sredu. Ulogu Vašingtona u priprema za posetu Zelenskog opisao je zvaničnik administracije, pomoćnik Nensi Pelosi, koji je zahtevao anonimnost.

Nakon što su dva predsednika razgovarala o putovanju 11. decembra, Bela kuća je 14. decembra uputila zvanični poziv Zelenskom, rekao je zvaničnik. Zelenski je prihvatio poziv u petak, a poseta je potvrđena dva dana kasnije. Ovo je, inače, prvo poznato putovanje Zelenskog van granica zemlje od početka konflikta u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je doputovao u Poljsku u sredu ujutro, na železničku stanicu u Pšemislu, pograničnom poljskom gradu, izvestila je poljska televizija N24. U pratnji ambasadorke SAD u Ukrajini Bridžit Brink, Zelenski je potom prevezen vozilom američke ambasade na aerodrom u Žešovu, gde se ukrcao u avion koji je sleteo u bazu Endrjuz.

Zelenski je leteo avionom američkog vazduhoplovstva koji se obično koristi za sekretare kabineta i druge goste ispod ranga predsednika i potpredsednika. Bela kuća nije objavila ništa o posetu Zelenskog do srede u jedan sat posle ponoći iz razloga bezbednosti.

image