Svet

Moravjecki: Poljskoj i Italiji dojadilo da slušaju diktate briselske birokratije

Rim i Varšava za Evropu nacija, a ne superdržavu. Pravo veta u evropskim intitucijama ključno, rekao poljski premijer
Moravjecki: Poljskoj i Italiji dojadilo da slušaju diktate briselske birokratijewww.globallookpress.com © Zheng Huansong

Poljskoj i Italiji je "dojadilo da slušaju diktate evropske birokratije", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, dodajući da te dve države žele da zajedno "obnove Evropsku uniju".

"Evropa nacija umesto Evrope kao superdržave, oko toga se slažemo", rekao je Moravjecki u intervjuu za italijanski list "Stampa".

"Poljacima i Italijanima je dojadilo da slušaju diktate evropske birokratije, mi želimo pravu demokratiju. Želimo da obnovimo EU tako što ćemo je vratiti osnivačkim principima", izjavio je on.

Još jedna stvar koja spaja ove dve države je i njihova snažna podrška Ukrajini, rekao je Moravjecki i dodao da "neoimperijalistička politika Vladimira Putina predstavlja smrtnu opasnost ne samo za Kijev, već i za čitavu Evropu".

Na pitanje kako komentariše izjave italijanske premijerke Đorđe Meloni da u Evropskoj uniji stavovi Nemačke i Francuske nose više težine od stavova drugih država, Moravjecki je rekao da "mi već plaćamo visoku cenu za greške nemačke politike, ali ako bi Berlin odlučivao o svemu, cene gasa bile bi još više".

On je zaključio da je postojanje veta u evropskim institucijama ključno, iako neke države članice smatraju da ono ometa proces donošenja odluka u toj organizaciji.

"Ili postoji pravo veta, ili tiranija najjačih", rekao je Moravjecki.

image