Svet

Minsk: Poljska i Litvanija spremaju nerede u Belorusiji

Vojne formacije, koje će navodno činiti i nekadašnji pripadnici beloruskih državnih struktura i sadašnji opozicionari, imaće za cilj izazivanje nemira tokom predizborne kampanje 2024. i 2025. godine
Minsk: Poljska i Litvanija spremaju nerede u Belorusijiwww.globallookpress.com © Thibault Savary

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je danas da, prema podacima odseka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova, Poljska i Litvanija pripremaju vojne formacije koje bi 2024. i 2025. godine trebalo da izazovu nemire u zemlji, prenosi agencija Belta.

Njihovi pripadnici, kako se procenjuje, radiće na podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Belorusije. Ovu formaciju će, kako je navedeno, "činiti odbegli kriminalci i opozicionari". Očekuje se da će jedan od njihovih prvih ciljeva biti povratak u zemlju, za šta će se potruditi da izgleda kao da imaju ubedljive razloge.

Među njima biće i onih koji pripadaju ekstremističkoj organizaciji "BIPOL" (BYPOL), a koju čine bivši članovi vojnih struktura zemlje, zajedno sa formacijom pod nazivom "Objedinjeni prelazni kabinet Belorusije". Lider ove organizacije je opozicionarka Svetlana Tihanovskaja, protivkandidat predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koja je nakon poslednjih predsedničkih izbora 2020. godine tvrdila da su oni pokradeni.

Ova grupacija osnovana je u avgustu, a njen cilj je, kako su istakli članovi, da se obezbedi "tranzitni period za prelazak vlasti u ruke naroda i ukidanje totalitarnog režima Lukašenka".

U čitavu priču uključiće se i formacija pod nazivom mobilizacioni plan "Peramoga" što na beloruskom znači pobeda. Neki od njenih članovi pripadaju i "BIPOL-u", kao, na primer, njen osnivač Aleksandar Azarov. On je prethodno radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Belorusije, a zatim i predavao na njihovoj akademiji. 

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su pokrenuti krivični postupci protiv vođa ovih formacija, uključujući Tihanovskaju i Azarova i da se proveravaju aktivnosti 200 ljudi.

image