Rusija

Još ništa od devetog paketa sankcija: Poljska i baltičke zemlje upalile crveno svetlo

Neke članice EU ne podržavaju plan da se dozvoli prolaz ruskog đubriva kroz evropske luke
Još ništa od devetog paketa sankcija: Poljska i baltičke zemlje upalile crveno svetlowww.globallookpress.com © Dirceu Portugal/Keystone Press Agency

Članice EU nisu uspele danas da usvoje deveti paket ekonomskih sankcija protiv Rusije, jer se, kako navodi Rojters, nekoliko država usprotivilo predloženim, blažim merama ograničenja za rusko đubrivo.

Kamen spoticanja bio je plan da se ruskim izvoznicima tog proizvoda dozvoli prolaz kroz luke Unije (čak i ako je reč o proizvodima sankcionisanih ruskih firmi), a tome su se navodno usprotivile Poljska i tri baltičke države.

Zemlje koje su se zalagale za tu meru tvrdile su da bi se tako obezbedila sigurnost hrane u zemljama u razvoju, dok su protivnici branili svoj stav tvrdeći da bi takvu dozvolu zloupotrebili ruski oligarsi koje je EU sankcionisala.

Neke članice navodno su predložile i da se Svetskom programu za hranu da pravo da odobrava takav izvoz.

"Fajnenšel tajms" je prošle nedelje izvestio da su zemlje poput Nemačke, Francuske, Španije i Holandije izradile nacrt predloga, pozivajući na izuzeće ruskog žita i đubriva iz paketa sankcija.

Ove države smatraju da režim sankcija odlaže isporuke koje su od vitalnog značaja za siromašnije regione, pa se tako u dokumentu, između ostalog, navodi da "trenutna pravna situacija doprinosi kritikama da sankcije zapravo ometaju trgovinu hranom i đubrivom".

Ruski predsednik Vladimir Putin još u septembru je pozvao Ujedinjene nacije da izvrše pritisak na EU kako bi se ukinula ograničenja budući da su, kako kaže, sankcije pre svega nanele štetu zemljama u razvoju.

Šef ruske države je takođe obećao da će tim nacijama besplatno isporučiti 300.000 tona đubriva zarobljenog u evropskim lukama.

EU je, naime, još u aprilu uvela sankcije za ovaj ruski proizvod  zabranivši kupovinu, uvoz ili transfer tih proizvoda u EU, a propisi su se odnosili i na tranzit ruskog đubriva u treće zemlje.

Anonimni izvor Rojtersa, naveo je i da se očekuje da će novi nacrt paketa sankcija biti prosleđen večeras.

image