Svet

EU blokirala Mađarsku: Zamrznute 22 milijarde evra

Mere su donesene jer mađarska vlada sa Viktorom Orbanom na čelu nije ispunila uslove koji se odnose na nezavisnost pravosuđa, akademske slobode, te prava LGBT+ populacije
EU blokirala Mađarsku: Zamrznute 22 milijarde evra© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Evropska komisija saopštila je da će zamrznuti kohezione fondove EU namenjene Mađarskoj u vrednosti od 22 milijarde evra. Mere će biti na snazi dokle god mađarska vlada s Viktorom Orbanom na čelu ne ispuni uslove koji se odnose na nezavisnost pravosuđa, akademske slobode, prava LGBT+ populacije i politiku azila, prenosi Rojters.

Institucije EU su 12. decembra odlučile da zamrznu 6,3 milijarde evra sredstava dok vlada Viktora Orbana ne ispuni set od 17 uslova koji su povezani s pravosuđem i korupcijom prisutnom u visokim nivoima vlasti.

Kohezioni fondovi EU namenjeni Mađarskoj deo su dugoročnog budžeta EU 2021–2027. godine. Sredstva se dodeljuju u okviru zalaganja za izjednačenje životnog standarda između najbogatijih i najsiromašnijih članica Unije, odnosno isplaćuju se kao nadoknada za već utrošena sredstva na dogovorene ciljeve.

"Sve dok uslovi ne budu ispunjeni, komisija ne može da nadoknadi troškove koje potražuje Mađarska", rekao je portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Mađarska je trebalo da utroši dvadeset dve milijarde evra za programe koji uključuju obrazovanje siromašne dece, unapređenje železničkog saobraćaja, kao i pomoć regionima u kojima su zatvorene termoelektrane.

Rojters ističe kao prepreku koju Mađarska treba da prevlada ne bi li dobila sredstva i "kontroverzni" zakon protiv propagiranja LGBT+ ideologije u školama, zatim ugrožene akademske slobode i pravo na azil.

"Mađarska ne poštuje Povelju EU o osnovnim pravima", saopštila je Komisija.

Mađarska i EU dugo su u sukobu u vezi s vladavinom prava, korupcijom, tretmanom seksualnih manjina, obrazovanjem i migracijskom politikom.

Pored kohezionih fondova, Evropska unija će zadržati 5,8 milijardi evra donacija Mađarskoj iz fonda EU za oporavak, dok vlada ne reši probleme na temu nezavisnosti pravosuđa.

image