Svet

Sit gladnom ne veruje: Riši Sunak pitao beskućnika bavi li se biznisom

Čovek koji je u Narodnu kuhinju došao po besplatan obrok, premijeru Britanije je odgovorio da bi voleo da preživi Božić
Sit gladnom ne veruje: Riši Sunak pitao beskućnika bavi li se biznisomwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Da sit gladnom ne veruje, potvrdilo se još jednom, i to kada je u javnost isplivao snimak na kom britanski premijer Riši Sunak beskućnika pred kamerama pita- da li se bavi biznisom.

Verovatno najbogatiji britanski premijer ikada, ujedno i nekadašnji ministar finansija, sa čovekom je razgovarao u stilu Marije Antonaete koja je na vapaje svog gladnog naroda odgovorila sa "ako nema hleba, dajte im kolače".

Jer, kako je Sunak očekivao da će volontirajući u Narodnoj kuhinji i spremajući obroke za ljude bez krova nad glavom, u redu za tanjir naći i biznismena- jasno je samo njemu.

A njegovo malo je reći neobično pitanje, inače je usledilo nakon što ga je muškarac po imenu Den, čekajući besplatan obrok pitao "sređuje li ekonomiju".

Sunak je zatim, na iznenađenje svih prisutnih, čoveka upitao da li se bavi biznisom.

"Ne, ja sam beskućnik", odgovorio mu je Den.

Britanski premijer je zatim sa sunarodnikom proćaskao o svojoj prošlosti u finansijskoj industriji, i kao da je prvo pitanje bilo malo, dodatno ga upitao i da li je preduzetništvo oblast u koju bi "želeo da se upusti". 

"Ne bih imao ništa protiv, ali bih prvo voleo da preživim Božić", još jednom je čovek pokušao da Sunaka "poveže" sa realnošću, dodajući da se nada da će mu dobrotvorna organizacija naći privremeni smeštaj da praznik ne provede na ulici.

Ovakvo ponašanje premijera naišlo je na žestoke kritike javnosti, pa je tako zamenica lidera laburista, Angela Rajner, ovaj razgovor ocenila kao "mučan".

"Gledajući ovo, zabrinuta sam da premijer misli da reč beskućnik označava one koji samo nemaju gomilu zemlje u ovom trenutku" navela je poslanica Laburističke partije Stela Krizi.

image