Svet

Da li je FBI zreo za istragu i reformu?

Brojne su kontroverze vezane za rad službe koje se ne mogu i ne smeju odbaciti kao dezinformacije i koje pale crvenu lampicu da je vreme za ozbiljnu reformu agencije
Da li je FBI zreo za istragu i reformu?Getty © Photo by Scott Olson/Getty Images

Rad američkog FBI morao bi da se, kao i nakon afere Votergejt, ponovo nađe pod lupom komiteta koji bi istražio kako obaveštajci zapravo "love u mutnom", ocenjuje profesor prava na Univerzitetu "Džordž Vašington" Džonatan Tarli u autorskom tekstu za "Hil".

Tarli dodaje i da je vreme za ponovnu reformu ove agencije koja je, uprkos brojnim kontrovezama koje je u poslednje vreme prate, proglasila sebe nedodirljivom, a svoje kritičare etiketirala kao "teoretičare zavere" koji šire "dezinformacije".

"Ruska istraga"

Prvi razlog da se i sami istražitelji istraže, kako navodi Tarli, jesu kontroverze oko takozvane "ruske istrage", odnosno navodnog uplitanja Rusije u američke izbore.

Jer, "rudarenje" koje je trebalo da okrivi ovu zemlju za petljanje sa stavovima Amerikanaca, završilo se otkrićem da su zvaničnici FBI zapravo bili "navijači", odnosno da su baš oni pokazivali otvorenu pristrasnost protiv predsedničkog kandidata.

Od "istrage" se, međutim nije odustajalo ni zbog toga što su ključni navodi agencije odmah opovrgavani, niti zbog toga što su im izvori (poput takozvanog Stilovog dosijea koji je finansirala Klintonova kampanja) brzo diskreditovani.

Svi za Bajdena

A to što se FBI u poslednje vreme pretvorio u "pretorijansku gardu" koja daje sve kako bi zaštitila porodicu Bajden, američki profesor navodi kao drugi razlog za pretresanje poslova obaveštajaca.

Primer za to kako su obaveštajci, poput higijeničara čistili brljotine Hantera Bajdena je i bizarni incident kada je njegova snaja-devojka (bratova udovica s kojom je bio u vezi) bacila u kantu za smeće njegov pištolj, a kada se po njega vratila, on je nestao.

Kada su se u prodavnici gde je oružje kupljeno, nekim čudom pojavili agenti tajne službe koji su tražili dokaze o kupovini, postalo je jasno da "neko" želi da zataška da je vlasnik spornog pištolja zapravo Bajden junior, ne bi li ga tako zaštitili ako bi se oružje (kom više nije bilo traga) koristilo u nekom zločinu.

Isto tako FBI je štitio i Bajdenovu naslednicu Ešli. Kada je njen dnevnik nestao, cela agencija digla se na noge ne bi li istražila gde su se dele njene umotvorine. Bez obzira na to što se ovakvi slučajevi tretiraju kao mala krivična dela, dnevnik Hanterove sestre pretvorio se u federalni slučaj kako ne bi isplivali njeni "sramotni zapisi".

Hanterov laptop

Dok je FBI nestrpljivo gurao svoju "rusku istragu" bez ikakvog dokaza da su se Rusi zapravo mešali u izbore, ta proaktivnost je potpuno izostala u slučaju laptopa Hantera Bajdena u kome su bili fotografije i mejlovi koji detaljno opisuju niz potencijalnih zločina među kojima su i novčane transakcije u inostranstvu, oružje, drogu i prostitutke.

Agentima, međutim, ništa nije "bolo oči" pa su se trudili da ponište ili bar uspore istragu, preteći čak i serviseru računara koji je sve ovo otkrio, rekavši mu da se po njihovom iskustvu "ništa neće desiti ljudima koji ćute o ovim stvarima".

"Tviter fajlovi"

"Tviter fajlovi" koje je objavio novi vlasnik Tvitera, Ilon Mask, pokazali su da su se obaveštajci u slobodno, ali i u radno vreme bavili cenzurom.
Zato je na primer, zataškana i priča o Bajdenovom laptopu.

Samo jednom zvaničniku ove kompanije FBI je poslao čak 150   mejlova sa zahtevom da se cenzurišu i zabrane komentari i korisnici koji im se ne dopadaju.

Tviter je angažovao i brojne penzionisane agente FBI, uključujući bivšeg generalnog savetnika Džejmsa Bejkera, koji je bio kritična i kontroverzna ličnost u prošlim skandalima u birou zbog političke pristrasnosti.

image