Svet

Kim Džong Un: Nastavak vojnog jačanja u 2023

Severnokorejski lider predstavio je novi "pravac za borbu protiv neprijatelja" , dok južnokorejski predsednik smatra da se na sve provokacije severnog suseda mora odgovoriti bez oklevanja uprkos njenom nuklearnom oružju
Kim Džong Un: Nastavak vojnog jačanja u 2023© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un predstavio je nove vojne ciljeve za 2023. godinu na tekućem sastanku vladajuće Radničke partije Koreje, te nagovestio nastavak intenzivnih testiranja naoružanja, prenela je korejska novinska agencija KCNA.

Drugog dana šestog proširenog plenarnog sastanka Osmog centralnog komiteta stranke, Kim je razmotrio "novostvorenu izazovnu situaciju" na Korejskom poluostrvu i širi politički kontekst, navodi se u izveštaju centralnog komiteta Radničke partije.

KCNA nije objavila detalje u vezi s vojnim ciljevima, ali Kimove primedbe mogle bi da ukažu na to da će izolovana zemlja nastaviti da vojno jača.

Takođe, Kim je stranačkim kolegama predstavio novi "pravac za borbu protiv neprijatelja" i ciljeve za jačanje odbrambene moći kako bi se zaštitili nacionalni interesi.

Severna Koreja ove godine je ispalila brojne rakete u okviru testiranja novog oružja, dok su mnoga lansiranja sprovedena u cilju razvoja prioritetnog strateškog naoružanja a u skladu s petogodišnjim planom koji je predstavljen na kongresu Radničke partije početkom 2021. Testirani su taktičko nuklearno oružje, nove interkontinentalne balističke rakete, hipersonične bojeve glave, podmornice na nuklearni pogon i izviđački sateliti.

Tokom plenarnog sastanka Kim je ukazao i na "niz ozbiljnih nedostataka" uočenih ove godine u oblastima nauke, obrazovanja i zdravstva i predložio načine za njihovo prevazilaženje, te postavio ključne zadatke za sledeću godinu, saopštila je KCNA.

Na severnokorejske provokacije, posebno imajući u vidu upad pet njihovih bespilotnih letelica u vazdušni prostor Južne Koreje, što je navelo Seul da podigne borbene avione i helikoptere i pokuša da ih obori, "mora se odgovoriti bez oklevanja a uprkos njenom nuklearnom oružju", izjavio je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol i dodao da se Severna Koreja "mora suočiti s odmazdom". 

"Moramo da kaznimo svaku provokaciju Severne Koreje i uzvratimo na nju. To je najmoćnije sredstvo za odvraćanje provokacija", rekao je Jun na sastanku sa svojim saradnicima, a preneo njegov pres-sekretar Kim Eun-hje.

Odnosi između Severne Koreje i američkog saveznika Južne Koreje već decenijama su napeti, ali su postali još napetiji otkako je Junova konzervativna vlada preuzela vlast u maju obećavajući čvršći odnos prema severnom rivalu.

image