Svet

Kim Džong Un: Bićemo najveća nuklearna sila na svetu

Sevenokorejski lider po drugi put u javnosti pojavio se sa ćerkom
Kim Džong Un: Bićemo najveća nuklearna sila na svetu© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je krajnji cilj njegove zemlje da poseduje najmoćniju nuklearnu silu na svetu.

Kim je ovo izjavio pošto je unapredio desetine vojnih zvaničnika i naučnika uključenih u nedavno lansiranje najveće severnokorejske balističke rakete, javili su severnokorejski državni mediji u nedelju.

"Krajnji cilj je posedovanje najmoćnije svetske strateške sile, apsolutne sile bez presedana u ovom veku", naveo je Kim u naredbi kojom su unapređeni oficiri, i dodao da će izgradnja nuklearne sile omogućiti Severnoj Koreji da pouzdano brani dostojanstvo i suverenitet države i njenih građana.

Severna Koreja je 18. novembra probno ispalila interkontinentalnu balističku raketu "Hvasong-17", izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je nazvao "Hvasong-17" najjačim svetskim strateškim oružjem i rekao da pokazuje odlučnost i sposobnost Severne Koreje da na kraju izgradi najjaču armiju na svetu.

"Severnokorejski naučnici su napravili divan iskorak u razvoju tehnologije postavljanja nuklearnih bojevih glava na balističke rakete", rekao je Kim, ne iznoseći detalje.

Projektil je dostigao visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzlaznoj putanji. 

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da oružje može da putuje i do 15.000 km (9.320 milja), što je dovoljno da stigne do kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Lansiranje rakete navelo je Sjedinjene Države da pozovu Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da putem predsedničke izjave osudi Severnu Koreju zbog testiranja raketa, koji su zabranjeni rezolucijama Saveta bezbednosti.

Kim ponovo pokazao ćerku

Severnokorejski mediji su takođe pokazali Kimovu ćerku kako prati oca tokom smotre vojnih zvaničnika, dodaje Rojters. Kimova ćerka, za koju mediji spekulišu da može biti njegovo drugo dete pod imenom Ju Ae, prvi put se u medijima pojavila kada je, uz svog oca, prisustvovala probnom lansiranju rakete "Hvasong-17".

Ekspert za Severnu Koreju sa američkog instituta Stimson prethodno je izjavio za Rojters da njena prva pojava u javnosti predstavlja značajan događaj.

"To ukazuje da će ona biti obrazovana i obučena za lidersku poziciju - što bi mogla da bude pozicija centralnog lidera, ili bi ona mogla da postane savetnik i 'zakulisni igrač' poput njene tetke", dodao je on.

image