Svet

Kijevo-pečerska lavra u rukama otimača

Ukrajinske vlasti su u jeku progona UPC nezakonito zaplenile dve lavrine crkve. Sveštenstvo ne može da uđe u hramove a sva imovina preti da bude oduzeta. Verski analitičari ove progone porede sa onim iz sovjetskih vremena
Kijevo-pečerska lavra u rukama otimačawww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Ukrajinski zvaničnici protivzakonito izgone monahe iz Gornje lavre, ne dozvoljavaju im da sa sobom ponesu ikone i traže da se crkvene dragocenosti predaju "prema popisanom inventaru", rekao je namesnik Kijevo-pečerske lavre mitropolit višgorodski i černobilski Pavel Lebed.

Od prvog januara sveštenstvu je kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) zabranjen pristup dvema crkvama Kijevo-pečerske lavre: glavnom Uspenskom sabornom hramu i Trpeznoj crkvi. Obe crkve se nalaze u takozvanoj Gornjoj Lavri.

Rektor Lavre mitropolit Pavle je izjavio da vlasti ne puštaju sveštenstvo UPC na teritoriju Gornje lavre, uprkos tome što, kako je naveo, ugovor o zakupu Uspenskog i Trpeznog hrama još nije raskinut, pošto UPC nije zvanično obaveštena o tome.

"Isteruju nas iz Gornje lavre, ne daju nam naše ikone. Napravili su nalog. Rečeno nam je da sav inventar koji je popisan moraju da uzmu. A ko ga je popisivao kada smo ga donosili?" rekao je mitropolit Pavle.

Prema njegovim rečima, hram je obnovljen sredstvima vernika, a novecm koji je bratija prikupila restauiran je Uspenski saborni hram.

"Mi smo skupljali novac, a ne država. Danas smo prinuđeni da predamo, i predaćemo, carske dveri Uspenskog sabora koje su od velike vrednosti, pozlaćeni ikonostas, prestole. Ne nameravamo da čupamo freske sa zidova. Dajemo državi sve 'kako je popisano' ali da se sete da kada dođe vreme, a neće njihova biti doveka, pitaćemo za sve popisano", upozorio je arhijerej.

On je dodao da ga je ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine optužilo da je navodno pozivao na pobunu.

"Bio sam i biću protiv ovoga. Pozivam sve da se sa verom i ljubavlju sećaju svoje zemaljske otadžbine. Pozivam na strpljenje, čitajte Jevanđelje, Psaltir svaki dan, pamtite imena vojnika, starešinu crkve, pamtite svoje vladike i sveštenstvo. Gonitelji Crkve Hristove ne mogu da pobede Hrista. I Irod je hteo da pobedi Hrista, ubio je 14.000 beba i umro izjeden od crva", zaključio je mitropolit.

Judejski kralj Irod je u vreme Rođenja Hristovog naredio je da se pobiju sva novorođena deca kako bi sprečio da, po proročanstvu, car Judejski koji je tada rođen u Vitlejemu zauzme njegov presto.

Krajem decembra je ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko najavio stvaranje komisije koja će rešiti pitanja korišćenja imovine Kijevo-pečerske lavre, navodeći da do završetka provere komisije u Uspenskom i Trpeznom hramu neće biti služena Liturgija.

Kanonskoj UPC je tek 27. decembra u pismu javljeno da ugovor o korišćenju Uspenskog sabora i Trpezne crkve Lavre ističe 31. decembra 2022. godine i da sporazum neće biti produžen, a predsedničkim ukazom su primenjene lične sankcije prema arhijerejima UPC.

Crkveni zvaničnici smatraju da ugovor o zakupu Kijevsko-pečerske lavre, prema zakonu, treba automatski da bude produžen, a isticanje sporazuma poslednjeg dana 2022. godine smatraju nezakonitim.

Predsednik sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose između Crkve, društva i medija Vladimir Legojda rekao je za "RIA Novosti" da su ukrajinske vlasti, nakon progona UPC, nezakonite rešile da zaplene ove dve crkve i podsetili da se to ranije dešavalo samo pod sovjetskom vlašću.

Kijevsko-pečersku lavru država je prenela u besplatan posed kanonske UPC. Raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) je 2022. godine najavila stvaranje verske organizacije za koju želi da dobije jedan od hramova Lavre. UPC smatra da PCU pokušava da zauzme Kijevsko-pečersku lavru, stvarajući tamo svoj manastir.

Nacionalisti i raskolnici su sa pritiscima na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu počeli devedesetih godina, a do 2018. godine se ta politika pretvorila u državnu kampanju. Država je od raskolničkih organizacija stvorila Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).

Istovremeno je počela informativna kampanja protiv UPC, masovne jurišničke zaplene njenih crkava, njihova "dobrovoljna preregistracija" u PKP uz odobrenje vlasti, nekažnjeni napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.

Podsećamo da je u toku jučerašnjeg dana nožem u crkvi napadnut pravoslavni svešetnik UPC Viničke eparhije.

Ukrajinske vlasti su 2022. godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj zabrani.

SBU je počela da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretresa episkope i sveštenike u crkvama i manastirima, uključujući Kijevo-Pečersku lavru, tražeći dokaze o "antiukrajinske aktivnosti". Pojedinim pripadnicima sveštenstva izrečene su državne sankcije.

Inače, još nije konačno odgovoreno na pitanje šta vlast namerava da uradi sa Kijevo-pečerskom lavrom. Na kraju krajeva, Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) nema broj monaha koji bi bio potreban za održavanje manastira, a malo je verovatno da će ih vernici posle svega podržati.

Ishod ostaje da se vidi, ali ako crkve postanu muzeji, ljudi će morati da plate da uđu u njih. Za to postoji presedan iz sovjetskih vremena. Možda će cena karte biti trideset srebrnika.

image
VV inauguration
banner