Svet

Nemačka: Najgori neredi u imigrantskim četvrtima

Ova tendencija prisutna je u svim velikim gradovima, uvek u "zapuštenim" sredinama. Razvile su se čitave potkulture "otpadnika"
Nemačka: Najgori neredi  u imigrantskim četvrtimawww.globallookpress.com © Fabian Sommer

Nakon nereda u Nemačkoj tokom novogodišnje noći, kada su napadači vatrometima gađali vatrogasce i policajce, više niko ne krije da su se najgori incidenti dešavali pre svega u četvrtima sa brojnim imigrantskim stanovništvom, piše "Cajt".

"U Nemačkoj žive ljudi koji su izgubili svako poštovanje prema sistemu, ako su ga ikada i imali, a to pokazuju s neverovatnom dozom neustrašivosti", ističe nemački list.

Policija je saopštila da je među 145 uhapšenih u Berlinu bilo samo 45 nemačkih državljana dok su ostali iz 18 različitih zemalja. Najbrojniji su bili Avganistanci (27) i Sirijci (21). Osumnjičeni su u međuvremenu pušteni iz pritvora, a još se ne zna koliko će optužnica biti podignuto.

Službenica zadužena za integraciju u berlinskoj četvrti Nojkeln, Giner Balči, istakla je da se iza svega krije jednostavan refleks: deluje se po principu – pripadnici snaga reda i mira rade za državu, a mi smo protiv nje.

"Ova tendencija prisutna je u svim velikim gradovima, uvek u zapuštenim sredinama. Razvile su se čitave potkulture otpadnika", izjavila je ona za nemački magazin "Špigl".

Balčijeva je precizirala da su u pitanju "gubitnici" koji glume "gangstere", a napadima na policiju žele da utvrde svoj imidž na ulici.

Da je situacija takva širom Nemačke potvrdila je i gradonačelnica Berlina Franciska Gifaj.

"Ovi problemi su prisutni u mnogim nemačkim gradovima. S jedne strane moramo dosledno da delujemo protiv krivičnih dela, a s druge strane moramo da sagledamo šta treba da se uradi na temu integracije, najpre u omladinskom i školskom miljeu. Nema jednostavnih odgovora. Zabrana pirotehnike neće ništa rešiti", izjavila je ona za "RBB inforadio" i dodala da će organizovati skup posvećen nasilju među mladima.

Zabrinjavaju i podaci Fondacije Fridrih Ebert koji pokazuju da čak 73,5 odsto ispitanih Nemaca ne veruje da političari brinu o običnim ljudima i njihovim potrebama.

Tokom novogodišnje noći neredi su zabeleženi u Berlinu, Bonu, Esenu, Hagenu, Hamburgu.  U zapadnoj pokrajini Severnoj Rajni – Vestfaliji povređeno je više od 40 službenih lica, a privedeno 250 ljudi.

image