Svet

Šolc se preznojava zbog Kristine: Sve veći pritisci da smeni ministarku odbrane

Izjava Kristine Lambreht da je zbog sukoba u Ukrajini doživela "mnogo posebnih iskustava" dovela je do poziva da se ona smeni nekom kredibilnijom figurom
Šolc se preznojava zbog Kristine:  Sve veći pritisci da smeni ministarku odbrane© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemački kancelar Olaf Šolc danima se preznojava zbog svoje "blamantne" ministarke odbrane Kristine Lambreht koja sukob u Ukrajini vidi kao priliku za "zanimljive susrete".

Zbog njenog ispada, snimljene novogodišnje čestitke u kojoj kaže i da je situacija u ovoj istočnoevropskoj zemlji dovela do "mnogo posebnih iskustava", Šolc je, kako piše "Fajnenšel tajms", pod sve većim pritiskom da "pretumba" svoju vladu i zameni Lambrehtovu nekom kredibilnijom figurom.

To što je, dok na istoku kontinenta lete rakete i ljudi ginu, ministarka svoju poslovnu godinu ocenila kao da priča doživljajima sa letnjeg raspusta, mnoge je navelo da se zapitaju je li ona prava osoba na čelu odbrambenog sektora.

Sumnja se da je, u trenutku dok vlada nastoji da rekonstruiše svoje oružane snage, i, kako piše "Fajnenšel tajms", promeni svoje mesto u evropskom bezbednosnom poretku, ova funkcija je preveliki zalogaj za sadašnju ministarku.

Zamenik parlamentarnog lidera konzervativne opozicione partije Hrišćansko-demokratske unije Johan Vadephul, opisao je video kao "uznemirujući", rekavši za dnevni list "Zidojče cajtung" da pokazuje da ona nema pravi "stav" za svoju sadašnju funkciju.

Ni "Špigl" koji je video ocenio kao "neprikladan i sramotan" nije bio ništa blagonakloniji, dok je predsednica odbora za odbranu Bundestaga, Mari-Agnes Štrak-Cimerman, članica Šolcovog koalicionog partnera Slobodnih demokrata situaciju opisala kao "pomalo nesrećnu".

Na pitanje da li Lambreht i dalje ima Šolcovo poverenje, portparol kancelara je međutim rekao: "Da, naravno. Kancelar dobro radi i veruje svim kolegama iz kabineta, a  naravno to se odnosi i na pomenutu ministarku".

Lambrehtova je, kako ocenjuje "Fajnenšel tajms", imala težak period otkako je imenovana na funkciju  ministra odbrane pre nešto više od godinu dana, kada je Šolc predstavio svoj kabinet.

U januaru 2022. godine, u vreme kada je Vladimir Zelenski molio zapad da pošalje teško naoružanje, u Kijevu ju je, podseća medij, dočekala poruga i užasnutost nakon što je najavila da će Nemačka poslati 5.000 šlemova.

Novi jadi zadesili su je nekoliko meseci kasnije, kada se pročulo da se sa svojim dvadesetjednogodišnjim sinom vozila vojnim helikopterom.

Uz to, morala je da se uhvati u koštac sa problemima nabavke za svoj resor i kašnjenjima koja su bacila senku na napor vlade da sa 100 milijardi evra modernizuje Bundesver.

A na sve to, u medije je isplivalo i da je sistem odbrane Nemačke nezvanično "kaput", budući da se prošlog meseca, čak 18 tenkova nemačke proizvodnje "puma" pokvarilo tokom vežbe i moralo da bude vraćeno proizvođačima.

image