Svet

Zaoštravanje odnosa između SAD i Republike Južne Afrike

Tajno zaustavljanje ruskog broda, koji je pod sankcijama Vašingtona, kao i njegov vlasnik, u luci Sajmons Taun "zabrinulo" Amerikance
Zaoštravanje odnosa između SAD i Republike Južne Afrikewww.globallookpress.com © IMAGO

Pristanak trgovačkog broda "Ledi R", koji je u vlasništvu ruske brodarske kompanije MG-FLOT LLC, zaoštrio je odnose između Vašingtona i južnoafričke Pretorije, što ide u prilog tome da SAD i njihovi saveznici imaju poteškoća u sprovođenju sankcija protiv Moskve, piše "Volstrit džornal".

Brod, čiji se vlasnik navodno bavi prevozom oružja za Kremlj, isključio je svoj transponder (automatski sistem identifikacije) pre nego što je pristao u najveću južnoafričku pomorsku bazu, gde je isporučio i utovario neidentifikovani teret, što je pak, po rečima visokog američkog zvaničnika, izazvalo zabrinutost u Vašingtonu.

Južnoafričke vlasti odbile su da saopšte šta je brod dovezao i šta je na njega utovareno u luci Sajmons Taun. Ministar odbrane te zemlje izjavio je da Vašington "preti Africi, a ne samo Južnoafričkoj Republici, da ima bilo kakve veze sa bilo čime što bi moglo i da miriše na Rusiju".

"Šta god da se nalazilo na brodu pošiljka je naručena mnogo pre kovida", izjavila je ministarka odbrane Republike Južne Afrike Tandi Modise, i dodala da SAD vrše pritisak na afričke zemlje koje i dalje održavaju kontakte s Rusijom.

Daren Olivije, direktor kompanije za analizu i konsalting u oblasti odbrane "Afrikan difens rivju", rekao je da je "Ledi R" verovatno isporučivala staru narudžbinu municije iz Rusije. 

Republika Južna Afrika je 2020. odobrila uvoz 4,5 miliona komada ruske municije u vrednosti od oko 585.000 dolara.

Tamošnji vladajući Afrički nacionalni kongres ima bliske odnose s Moskvom još od podrške Sovjetskog Saveza njegovoj borbi protiv vladavine bele manjine. Kao i mnoge druge afričke zemlje, Južna Afrika pokušala je da zauzme neutralan stav u vezi s ratom u Ukrajini. Predsednik Siril Ramafosa je od početka ruske specijalne vojne operacije razgovarao i s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i ruskim liderom Vladimirom Putinom.

U februaru je predviđeno da Republika Južna Afrika bude domaćin zajedničke vojne vežbe s ruskom i kineskom mornaricom.

image