Svet

Američki poslanici protiv "sumanutog" predloga postavljanja biste Zelenskom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski osim milijardi dolara pomoći, dobija i bistu u Kongresu
Američki poslanici protiv "sumanutog" predloga postavljanja biste Zelenskomwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Konzervativni američki poslanici žestoko su kritikovali odluku Kongresa da naruči bistu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i postavi je u zgradi Kapitola u Vašingtonu. Američki predstavnik Džo Vilson čak je predložio je da statua Zelenskog ostane trajni eksponat.

Vilson, republikanac iz Južne Karoline, početkom sedmice podneo je rezoluciju kojom se od Odbora za lepe umetnosti traži da nabavi bistu Zelenskog koja bi se "izožila na odgovarajućoj, stalnoj lokaciji u krilu Predstavničkog doma Kapitola Sjedinjenih Država".

Neki članovi republikanskog "Kluba za slobodu", koji uključuje konzervativnu manjinu koja se protivi bezuslovnoj podršci Ukrajini, žestoko su kritikovali tu ideju.

Endi Bigs iz Arizone, jedan od vodećih članova grupe, ironično je pitao da li više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini "nije dovoljno".

Kontroverzna predstavnica Džordžije, Mardžori Tejlor Grin poručila je da "apsolutno" ne odobrava tu ideju, dodajući da američki zakonodavci služe "Americi, a ne Ukrajini".

Popularni konzervativni tok šou voditelj Taker Karlson nazvao je tu ideju "sumanutom", rekavši da je Zelenski "diktatorski" političar koji je zabranio opozicione partije u svojoj zemlji i koji se trenutno obračunava sa hrišćanima. Bista Zelenskog na Kapitolu bi omogućila Amerikancima da ga "svakodnevno obožavaju", posprdno je prokomentarisao Karlson.

Karlson je izrazio žaljenje što je predlog došao od republikanca i nazvao je Vilsona "prilično finim momkom". Kongresmen je velika pristalica Ukrajine i predvodio je dvostranačku delegaciju Doma u poseti Kijevu u decembru. On je takođe sponzorisao rezoluciju kojom se američka vlada poziva da suspenduje Rusiju iz Saveta bezbednosti UN, za šta ona nema ovlašćenja.

Zelenskom je priređena grandiozna dobrodošlica prošlog meseca kada je doputovao u Vašington i u poluvojnoj opremi, sa maslinastozelenom duksericom obišao Kongres i sreo se sa najvišim američkim političarima.

Prošle godine, američki Kongres je odobrio pomoć Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi dolara čiji najveći deo ide za nabavku oružja.

image