Svet

Načelnik generalštaba SAD: Ukrajina će teško pobediti Ruse

"Ovaj rat, kao i mnogi drugi, mora da se završi pregovorima, vreme je da Rusi i Ukrajinci sednu za pregovarački sto", rekao je Mark Mili
Načelnik generalštaba SAD: Ukrajina će teško pobediti Rusewww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Načelnik združenog generalštaba vojske SAD Mark Mili ocenio je danas da će kijevski režim teško "isterati" ruske snage ove godine i da će se sukob najverovatnije završiti pregovorima.

"Ovaj rat, kao i mnogi drugi, mora da se završi pregovorima, vreme je da Rusi i Ukrajinci sednu za pregovarački sto", izjavio je Mili na konferenciji za novinare nakon današnjeg susreta Kontakt grupe za podršku Ukrajine u Ramštajnu u Nemačkoj, prenose "RIA novosti".

On je naglasio da su rukovodstvo SAD, Ukrajine i većine evropskih lidera "rekli da će se ovaj rat verovatno završiti pregovorima". "Pre ili kasnije, pregovori moraju da se održe", rekao je Mili, navodeći da su obe strane već pretrpele ozbiljne gubitke.

Mili je ukazao da je reč o "o veoma teškoj bici", koja je, "sa izuzetkom oblasti Bahmut i Soledar, u manje-više statičnom stanju."

"Sa vojnog stanovišta, i dalje smatram da će veoma, veoma teško biti izvodljivo da se tokom ove godine ruske snage vojnim sredstvima isteraju sa okupiranih teritorija Ukrajine", dodao je on.

Predsednik Vladimir Putin prethodno je za cilj tekuće ruske vojne operacije u Ukrajini naveo "zaštitu ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima."

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine" i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima" u Donbasu.

Putin je 30. septembra, po nakon referenduma u ​​Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti sa liderima tih teritorija potpisao sporazume o njivhovom prijemu u sastav Ruske Federacije, što je ruski predsednik 5. oktobra i ratifikovao.

image