Svet

Bez odluke o slanju tenkova u Ukrajinu: Nemačka tvrdi da ne blokira dogovore

Vladimir Zelenski tražio da se "ubrza isporuka vojne pomoći"
Bez odluke o slanju tenkova u Ukrajinu: Nemačka tvrdi da ne blokira dogovore© Танјуг/AP Photo/Michael Probst

Sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, na kojem učestvuju predstavnici 50 država, završen je u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Na sastanku nije doneta odluka o isporuci tenkova Kijevu, uprkos tome što je ukrajinski lider Vladimir Zelenski tražio brzu reakciju Zapada kada je u pitanju slanje novog naoružanja.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da "pozdravlja novi paket vojne pomoći Ukrajini", bez preciziranja da li on uključuje tenkove koji su trenutno najveći kamen spoticanja među članicama Kontakt grupe. 

Da dogovora o nemačkim tenkovima nema, potvrdio je ministar odbrane te zemlje Boris Pistorijus, ali tvrdi da to nije povezano sa borbenim vozilima koja bi mogle da dostave Sjedinjene Američke Države.

On je negirao da Berlin blokira isporuku borbenih tenkova "leopard" Ukrajini i rekao da je vlada spremna da brzo reaguje po tom pitanju, ako se postigne konsenzus među saveznicima.

Pistorijus nije precizirao koji saveznici, ako ih je bilo, nisu saglasni sa odlukom o slanju borbenih vozila Ukrajini.

"Postoje dobri razlozi za isporuku, kao i razlozi protiv. Međutim, s obzirom na celokupnu situaciju rata koji traje skoro godinu dana, svi razlozi moraju se veoma pažljivo odmeriti", kazao je Pistorijus.

Sve što nismo dobili, dobićemo 

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Andrij Jermak izjavio je danas da će Kijev na kraju dobiti vojnu pomoć od Zapada, koja će pomoći da se pobedi u sukobu sa Rusijom.

''Postajemo jači. A sve što još nismo dobili, dobićemo'', napisao je Jermak na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

On je ovo izjavio nakon što je ranije danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao da saveznici Kijeva nisu doneli odluku o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Berlin demantovao da je Šolc postavio uslove Americi

Predstavnik nemačkog kabineta ministara Štefen Hebeštrajt negirao je postojanje zahteva nemačkog kancelara Olafa Šolca prema Sjedinjenim Američkim Državama o snabdevanju Kijeva tenkovima "Abrams" kao preduslova za snabdevanje nemačkim "leopardima".

Ranije je nemački list "Zidojče cajtung", pozivajući se na svoje izvore, preneo da je Šolc ranije ove nedelje u razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom jasno stavio do znanja da će Nemačka snabdevati Ukrajinu tenkovima "leopard 2", ali pod uslovom da američka strana pošalje "Abrams" tenkove u Kijev.

"Ni u jednom trenutku nije postojao takav uslov", tvrdi Hebeštrajt.

Predstavnik nemačkog kabineta je ponovio tri glavne odredbe kojih se vlada pridržava u pogledu snabdevanja Kijeva vojnom pomoći.

"Prva je da podržimo Ukrajinu koliko god je to moguće, druga da izbegnemo da NATO i Nemačka postanu strane u sukobu, a treća da ne delujemo sami, na nacionalnom nivou", naglasio je.

Stoltenberg: Kijevu osim novog oružja potrebno održavanje starih sistema

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da države koje podržavaju Ukrajinu moraju da budu fokusirane ne samo na slanje novog oružja Kijevu, već i na isporuku municije za starije sisteme i pomoć u njihovom održavanju.

"Takođe moramo da budemo svesni da se osim na nove sisteme, moramo fokusirati i da obezbedimo da sve platforme koje već postoje mogu da funkcionišu kako treba", rekao je Stoltenberg za Rojters na marginama sastanka ministara odbrane.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Šef Pentagona: Ovo je odlučujući trenutak

Šef Pentagona Lojd Ostin, koji je otvorio sastanak, poručio da će se pomoć Kijevu nastaviti koliko god bude potrebno, kao i da susret u Nemačkoj signalizira jedinstvo i posvećenost da nastave da podržavaju Ukrajinu.

"Ovo je ključan trenutak. Rusija se pregrupiše i pokušava da se ponovo opremi. Moramo da zadržimo zamah i odlučnost, da nastavimo da kopamo još dublje. Nije vreme da se odugovlači", naveo je Ostin, prenosi AP.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se putem video-poziva i pozvao zapadne partnere da ubrzaju isporuku vojne pomoći Ukrajini, rekavši da je vreme "oružje Rusije".

"Vreme ostaje rusko oružje. Treba da se ubrzamo. Vreme mora da postane naše zajedničko oružje, isto onako kao protivvazdušna odbrana, artiljerija, oklopni transporteri i tenkovi", izjavio je Zelenski uoči početka sastanka Kontakt grupe.

Peskov: Ništa se neće promeniti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je jutros govorio o sastanku u Nemačkoj i ocenio da se "ništa neće promeniti u pogledu napretka Rusije ka ostvarenju svojih ciljeva".

"Posledice isporuke zapadnih tenkova Ukrajini biće sa predznakom minus. Ne treba preuveličavati značaj takvih snabdevanja, oni će Ukrajini doneti samo još više problema i ništa neće promeniti", rekao je Peskov.

Prema rečima portparola Kremlja, Zapad je i te kako svestan svih problema koji prate takve isporuke.

"Svim ovim tenkovima je potrebno i održavanje i popravka, što će Ukrajini doneti nove probleme, a po pitanju napretka ruske vojske i postizanju naših ciljeva ništa se neće promeniti", dodao je Peskov.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je ranije da očekuje da učesnici donesu odluku o nabavci teškog naoružanja za Oružane snage Ukrajine.

Da "jedinstvo" o kome Zapad govori možda i nije tako čvrsto pokazuje sukob američke administracije i Berlina oko gorućeg pitanja - slanja tenkova u Ukrajinu.

Proteklih dana, nemački zvaničnici su nagovestili da neće slati svoje tenkove "leopard" u Ukrajinu, niti će dozvoliti bilo kojoj drugoj zemlji koja ima tenkove nemačke proizvodnje u svom inventaru da ih pošalje, osim ako se SAD takođe ne slože da pošalju svoje tenkove "M1 Abrams" u Kijev. Pentagon je mesecima govorio da nema nameru da pošalje svoje tenkove s obzirom na logističke troškove njihovog održavanja.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je za Si-En-En da su "saterani u ćošak" i dodao da Nemci traže tenkove za tenkove i nisu zainteresovani za druge ponude iz Vašingtona, koje bi ih podstakle da pošalju "leoparde".

image