Svet

Pentagon priznao: "Abramsi" ne idu u Ukrajinu, skupo im održavanje

Iako se Vašington premišlja, Nemačku ništa ne sprečava da odobri slanje tenkova "leopard-2", koji imaju visoku efikasnost i borbenu sposobnost, piše list "Skaj njuz Arabija"
Pentagon priznao: "Abramsi" ne idu u Ukrajinu, skupo im održavanjewww.globallookpress.com © IMAGO

Sjedinjene Američke Države ne žele da pošalju tenkove "abrams" u Ukrajinu zbog visokih troškova održavanja i korišćenja, objavio je danas "Skaj njuz Arabija", pozivajući se na izvor iz Pentagona.

Jedan od razloga što se ovi tenkovi neće naći u paketu vojne pomoći Ukrajini, navodno je i to što je na njima "teško obučiti ukrajinske trupe u kratkom periodu do proleća".

Isti izvor je kritikovao Nemačku zbog njene "neuravnotežene" pozicije i jer dovodi u vezu predaju tenkova "leopard-2" Kijevu sa snabdevanjem tenkovima "abrams". "Nemačku ništa ne sprečava da odobri isporuku tenkova 'leopard-2', koji imaju visoku efikasnost i borbenu sposobnost", rekao je on.

Nemački list "Zidojče cajtung" objavio je u sredu, pozivajući se na sopstvene sagovornike, da je kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom rekao da će Berlin "leoparde" poslati Kijevu samo ako i Vašington pošalje svoje "abramse". Ako je verovati listu, američki lider tokom poziva nije definitivno potvrdio planove Vašingtona da Kijevu dostavi tenkove.

Zapadni ministri odbrane okupiće se sutra u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj kako bi razgovarali o daljoj pomoći Kijevu, pre svega o primopredaji tenkova "leopard".

image