Svet

Sa ili bez vas, poslaćemo "leoparde": Poljska preti Nemačkoj, pravi novi savez

Nećemo pasivno gledati kako Ukrajina krvari do smrti, rekao je Moravjecki i zatražio od nemačkog ministra odbrane da se jasno opredeli za isporuku tenkova
Sa ili bez vas, poslaćemo "leoparde": Poljska preti Nemačkoj, pravi novi savezwww.globallookpress.com © Jakob Ratz/ZUMAPRESS.com

Dok Nemačka ne bi da se igra s vatrom i provocira ruski bes šaljući tenkove "leopard" u Ukrajinu, Poljska nema tih briga, pa bi ova borbena vozila Kijevu da isporuči i uprkos protivljenju Berlina.

Tako je poljski premijer Mateuš Moravjecki, optužujući Berlin da razvlači sa podrškom Kijevu protiv Rusije, naveo da će Poljska, ako Nemačka to odbije, naći druge partnere za slanje "leoparda".

Kako on upozorava, a prenosi "Politiko", Poljska je spremna da zaobiđe protivljenje Nemačke, i izgradi "manju koaliciju zemalja" u okviru koje će biti saveznici koji su spremni da šalju ove tenkove.

"Nećemo pasivno gledati kako Ukrajina krvari do smrti", rekao je Moravjecki.

Neizvesno je kako će Poljaci uspeti da "zaobiđu" Nemačku, budući da su "leopardi" nemačke proizvodnje, pa tako Berlin ima pravo veta na ponovni izvoz svog oružja čak iako njime trenutno raspolažu druge zemlje.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je, međutim da je to pravo do sad koristio, odnosno blokirao bilo kakve isporuke "leoparda".

"Mi smo po ovom pitanju u veoma bliskom dijalogu sa našim međunarodnim partnerima, pre svega sa SAD", rekao je Pistorijus.

Moravjeckom, koji je i ranije rekao da je spreman da "leoparde" šalje bez blagoslova Berlina, ova Pistorijusova izjava nije se preterano dopala.

"Pošto ministar Pistorijus demantuje da Nemačka blokira isporuku tenkova Ukrajini, želeo bih da čujem jasnu izjavu da Berlin podržava njihovo slanje", rekao je poljski premijer.

Kako on kaže, "rat je ovde i sada".

"Da li Nemci žele da tenkove drže u skladištu dok Rusija pobedi Ukrajinu i pokuca na vrata Berlina", pita se Moravjecki.

Politički analitičar Volodimir Fesenko rekao je, a podseća "Politiko", da je Nemačka sve bliža odluci da dozvoli slanje tenkova, pa je zato savetovao "strpljenje i istrajnost".

"Ali širi zaključak je da bi Ukrajina morala ponovo da izgradi sopstvenu industriju naoružanja kako u budućnosti ne bi morala da se oslanja samo na pomoć iz inostranstva", dodao je on.

image