Svet

Desničarski FPO najpopularnija stranka u Austriji

Slobodarsku partiju Austrije, koja je poznata po strogom stavu o imigraciji i protivljenju sankcijama Rusiji, podržava 28 odsto tamošnjeg glasačkog tela
Desničarski FPO najpopularnija stranka u Austrijiwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Prema najnovijoj mesečnoj anketi, koju je sproveo Institut za istraživanje javnog mnjenja za austrijski magazin "Profil", na političkoj sceni Austrije došlo je do "zemljotresa". Tako je list "Hojte" opisao rezultat ankete po kojoj je Slobodarska partija Austrije (FPO) izbila na prvo mesto po popularnosti – sada je podržava 28 odsto Austrijanaca.

Poznata po čvrstom stavu o imigraciji i protivljenju sankcijama Rusiji, FPO je nakon sedam godinama ponovo prva stranka u Austriji.

Istovremeno, socijaldemokrate (SPO) su izgubile dva odsto glasova anketiranih i sad ih podržava 24 procenta Austrijanaca. Socijaldemokratska partija Austrije je još više pala u vezi s podrškom koju uživa njihova liderka Pamela Rendi Vagner – samo 12 odsto (prošlog meseca 15 posto) ispitanika bi glasalo za nju.

Trenutno, FPO, koji predvodi Herbert Kikl, ima prednost od četiri odsto u odnosu na SPO. Kikl je sve popularniji među Austrijancima – 17 odsto je reklo da bi glasalo za njega, dok ga je u decembru podržavalo 15 procenata glasača.

Šta stoji iza porasta podrške FPO?

Austrija je zabeležila rekordan broj zahteva za azil 2022. godine – trostruko više u odnosu na 2021, dostigavši skoro 60.000 aplikacija. Austrijanci su inače vrlo skeptični prema masovnoj imigraciji, a FPO je upravo pitanje ograničene migracije stavio u prvi plan svog političkog programa.

Istovremeno, FPO je jedina velika stranka koja se protivi sankcijama koje je zapadni blok uveo Rusiji – po njima, sankcije su odgovorne za porast inflacije i skok cena robe, odnosno za pogoršanje ekonomskih prilika i u Austriji i u celoj Evropi.

"Vreme je da u EU kažemo: Ove sankcije nam štete mnogo više nego Putinu. Naši ljudi moraju da plate račune umesto njih", izjavila je zamenica predsednika FPO Dagmar Belakovič na plenarnoj sednici Nacionalnog saveta prošle godine.

Lider stranke Herbert Kikl ukazao je više puta da su ruski energenti apsolutno neophodni za austrijska domaćinstva i preduzeća, dok za skok inflacije krivi sankcije uvedene Ruskoj Federaciji.

"Da ste iskreni, morali biste da kažete stanovništvu: Ne možemo dugo bez ruske nafte i gasa", rekao je svojevremeno Kikl.

Kako su druge stranke prošle na anketi?

Ispred Herberta Kikla je sadašnji kancelar Karl Nehamer, za koga je 20 odsto ispitanika (u odnosu na prošli mesec porast od dva procenta), dok njegovu Austrijsku narodnu partiju (OVP) podržava 22 posto anketiranih.

Zeleni imaju 12 odsto, a liberalni NEOS, bez promene, nalazi se na četvrtom mestu po popularnosti sa osvojenih devet odsto.

Austrijom trenutno vlada koalicija OVP i SPO.

U anketi se nalazilo i pitanje o tome šta Austrijanci misle o aktivnostima tzv. ekoloških aktivista "Last dženerejšn" koji blokiraju puteve širom zemlje – 42 odsto ispitanih bilo je za to da se novčano kazne, 31 odsto je za zatvorske kazne, dok samo 19 odsto smatra da aktiviste ne treba kažnjavati.

image