Svet

Ruski stručnjak: "Abrams" tenkovi ranjivi čak i za staro sovjetsko oružje

Tenkovi i drugo naoružanje sovjetske proizvodnje pokazalo se kao efikasno u borbi sa "abramsima" u Iraku, navodi pukovnik Suvorov
Ruski stručnjak: "Abrams" tenkovi ranjivi čak i za staro sovjetsko oružjewww.globallookpress.com © U.S. Army

Američki tenkovi "abrams", koje je Vašington nedavno odlučio da pošalje Kijevu, imaju slabosti koje su dovodile do njihovog uništenja sovjetskim naoružanjem, uključujući i tenkove T-55, tokom rata u Iraku, rekao je penzionisani ruski pukovnik i stručnjak za oklopna vozila Sergej Suvorov.

On je dodao i da su "abrams" tenkovi komplikovani za popravku u ratnim uslovima i nisu pogodni za prašnjave terene poput onih u Ukrajini.

Ti tenkovi su više puta pokazali svoju slabost tokom sukoba u Iraku, naglašava stručnjak. "Kako nam pokazuje iračko iskustvo, oni su često završavali u plamenu. Kupola je bivala probijena projektilima tenka T-55 sovjetske proizvodnje", rekao je on za TASS.

Poznati su i slučajevi kada je taj američki tenk uništen modifikovanim tenkom T-72, koji je ispaljivao staru municiju "koja je izbačena iz operativne upotrebe i pre nego što su 'abramsi' napravljeni", naveo je Suvorov i dodao da su te tenkove uništavali i sovjetski raketni bacači RPG-7.

Ukoliko se budu našli u direktnom sukobu sa ruskim tenkovima, "abramsi" gotovo da nemaju nikakve šanse, smatra stručnjak.

"Ukoliko se 'abrams' pojavi u daljini, posada T-72 i T-90 će ispaliti antitenkovsku raketu, a američki tenk neće moći ni da ispali svoj projektil pošto mu njegov domet to ne dozvoljava", objašnjava on.

Međutim, konačna efikasnost američkog tenka zavisi od veštine komandanta da njime upravlja i obučenosti posade, rekao je ekspert.

Osim toga što "abramsi" koriste čisto mlazno gorivo, oni imaju i ozbiljnije operativne nedostatke, poput činjenice da se ne mogu popravljati u terenskim uslovima, rekao je stručnjak.

"Popravke su veliki problem. Ako se nešto pokvari u agregatu, on mora da se izvadi iz tenka, odnese u specijalnu radionicu sa kvalifikovanim osobljem i tek onda popravi", rekao je Suvorov.

Sistem za usisavanje vazduha američkih tenkova "abrams" je još jedna ranjivost, istakao je ekspert. "Imaju filter za vazduh koji radi slično opremi instaliranoj u motornim vozilima: ako se zapuši, mora da se izvadi i očisti.

"Sa druge strane, svi naši rezervoari su opremljeni ciklonskim sakupljačima prašine koji su prilično pametni uređaji", rekao je Suvorov, dodajući da je "abramsov" filter bio dovoljan za samo 15 minuta kretanja tenka po prašnjavom terenu tokom kampanje u Iraku.

To može biti velika prepreka u korišćenju tih tenkova u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, upozorio je ekspert. "I dalje je moguće koristiti ih zimi, ali je leto u Ukrajini prilično prašnjavo", rekao je on.

Suvorov dodaje i da je "abramsova" brzina paljbe pada nakon prva tri ili četiri ispaljena hica zbog odvojenog sistema punjenja.

image