Svet

Kongresmeni: Ukrajina nije članica NATO, SAD nemaju obavezu da je brane i naoružavaju

Nema sumnje da je Ukrajina od strateškog interesa za SAD, ali nije članica NATO-a i mi nemamo nikakvu obavezu da branimo njene granice, poručili su kongresmeni
Kongresmeni: Ukrajina nije članica NATO, SAD nemaju obavezu da je brane i naoružavaju© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Grupa republikanskih kongresmena zatražil je od američkog predsednika Džozefa Bajdena i ministra odbrane Lojdu Ostinu da objasne zašto su poslali tenkove "abrams" u Kijev, prenosi "Dejli koler".

Kongresmeni smatraju da eskalacija sukoba u Ukrajini ide na štetu američkih poreskih obveznika.

Troj Nels, Pol Gosar, Loren Bobert i Eli Krejn smatraju da je subvencionisanje Ukrajine, a da se pritom ignoriše domaća bezbednost, "sramotno".

"Nema sumnje da je Ukrajina od strateškog interesa za SAD, ali nije članica NATO-a i mi nemamo nikakvu obavezu da branimo njene granice", poručili su oni.

Ova odluka, navode kongresmeni,  stvara nekoliko logističkih izazova, od kojih je jedan to što će biti potrebno nekoliko meseci da se ukrajinske snage obuče da upravljaju tenkovima i da će biti potrebno još nekoliko meseci da tenkovi dođu do bojnog polja.

Između ostalog, kongresmeni su zatražili informacije o tome kako će se kontrolisati stanje oružja koje je prebačeno u Ukrajinu.

"Kako vaša administracija planira da obračuna gubitak i uništenje bilo koje stavke američke vojne pomoći i da nadoknadi troškove američkim poreskim obveznicima?", navodi se u pismu upućenom Beloj kući.

Nels je naveo da Amerikanci nisu spremni da stalno troše svoje teško zarađene dolare na sukob koji je pola sveta udaljen od njih i to mogućnosti da prate krajnju upotrebu oružja, municije, oklopnih vozila i svega ostalog.

Posle više meseci oklevanja, Berlin je ove sedmice pristao da pošalje u Ukrajinu tenkove "leopard 2". Istog dana, SAD su najavile da će Kijevu poslati svoje tenkove "abrams". Zvaničnici američke administracije upozorili su, međutim, da će za njihovu isporuku biti potrebni meseci, a ne nedelje.

Moskva je prošlog proleća poslala notu zemljama članicama NATO-a zbog slanja naoružanja Kijevu i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je upozorio da će sve pošiljke koje sadrže vojnu opremu postati legitimna meta ruskih vojnih aviona.

image