Svet

Si-En-En: Jesu li F-16 lovci "magično" rešenje za Kijev i zašto ne?

"Realnost je da će zapadni borbeni avioni takođe biti veoma ograničeni ruskim kopnenim PVO sistemima", ukazao je viši istraživač vazdušnih snaga u Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge (RUSI) Džastin Bronk
Si-En-En: Jesu li F-16 lovci "magično" rešenje za Kijev i zašto ne?Getty © Ethan Miller/Getty Images

Nakon što su se Nemačka, SAD i druge NATO članice odvažile na otpremanje svojih tenkova Ukrajini, slanje zapadnih aviona borbenih aviona postao je realniji scenario.

Iako je nemački kancelar Olaf Šolc naglasio da nikada neće odgovoriti na zahteve kijevskog režima za F-16 lovce, Kompanija "Lokid Martin" saopštila je da su spremni za taj korak, dok je holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra rekao je prošle nedelje da će Holandija "otvorenog uma" razmotriti sve zahteve za slanje tih aviona.

Međutim, da F-16 nisu "magično" rešenje za sve probleme Kijeva i da je o uspešnoj implementaciji tih aviona na terenu u Ukrajini lakše govoriti nego izvesti ukazali su zapadni stručnjaci za Si-En-En.

"Sami po sebi, sumnjam da će dovesti do suštinske promene", rekao je direktor istraživanja u Haškom centru za strateške studije Tim Svejs o mogućem slanju lovaca F-16 za Ukrajinu.

"Tenkovi, trupe, naravno, sistemi većeg dometa kao što je HIMARS, sa sposobnošću da uklone ruske radarske sisteme – zajedno sa F-16 – ta kombinacija bi mogla pomoći Ukrajini da preokrene situaciju", tvrdi on.

Snabdevanje Ukrajine sa F-16 ne predstavlja celu sliku

F-16 lovci bi se susreli sa istim problemom koji je do sada uspešno neutralisao ukrajinsko vazduhoplovstvo - razgranatom mrežom ruskih PVO sistema, ukazuje viši istraživač vazdušnih snaga u Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge (RUSI) Džastin Bronk.

"Ideja da bi zapadni borbeni avioni omogućili Ukrajini da iole redovno izvodi borbene vazdušne letove iznad ruske teritorije samo je maštanje", rekao je Bronk.

"Realnost je da će zapadni borbeni avioni takođe biti veoma ograničeni ruskim kopnenim PVO sistemima, baš kao što je trenutno slučaj sa ukrajinskim", dodao je on.

Imajući u vidu okolnostima ograničen kapacitet za njihovo ofanzivno dejstvovanje, avioni F-16 bi primarno igrali ulogu u odbrani ukrajinskih kopnenih snaga, ukazuje taj stručnjak.

Čak i tada, dodaje on, ruski PVO sistemi bi predstavljali značajan izazov.

"Većina zapadnih vazduh-zemlja projektila za blisku vazdušnu podršku optimizovana je za lansiranje sa srednjih visina, pomoću uređaja za navođenje, što zapravo nije održivo na samim linijama fronta zbog pretnje koju predstavljaju ruski kopneni PVO sistemi", rekao je Bronk.

Da bi mogla efikasno da koristi F-16 lovce, Ukrajina pre svega morala da "uništi ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400, a po mogućnosti i S-300", rekao je penzionisani pukovnik holandskog vazduhoplovstva i vojni analitičar Peter Vijninga.

"Snabdevanje Ukrajine sa F-16 ne predstavlja celu sliku. Zapad bi im morao omogućiti Ukrajini da ostvari vazdušnu nadmoć na bojnom polju", ukazao je on.

Logistički problemi

Džastin Bronk navodi da bi obuka ukrajinskih pilota za rukovanje F-16 trajala nekoliko meseci, ali dodaje da bi male ukrajinske vazduhoplovne baze takođe podrazumevale dodatne komplikacije.

"Većina ukrajinskih baza koje koriste za raštrkane operacije kako bi izbegli napad imaju, prema zapadnim standardima, prilično grube piste koje su relativno kratke", ukazao je on.

Zatim se postavlja pitanje održavanja i servisiranja tih naprednih aviona. Kako su zvaničnici SAD prethodno govorili, jedan od razloga zbog kojeg se Vašington ustručavao od slanja tenkova "Abrams M1" Kijevu jesu visoki zahtevi za njihovo održavanje, dok se isto može reći za avione F-16, smatraju stručnjaci.

"To su neverovatno složeni avioni, posebno sa softverskog aspekta", rekao je Bronk i dodao da se u velikoj meri razlikuju od sovjetskih lovaca na koje su ukrajinski tehničari navilki.

Autor teksta za Si-En-En Mik Krever predlaže da bi avioni F-16 mogli da budu servisirani u obližnjim NATO zemljama poput Poljske koje ih već imaju u sopstvenom arsenalu, ali da bi svakodnevno održavanje i dalje moralo da se odvija na ukrajinskoj teritoriji.

Slanje zapadnih tehničara u Ukrajinu predstavlja se kao jedno moguće rešenje, navodi on, ali dodaje da bi to ujedno podrazumevalo da oni budu izloženi riziku od ruskih napada.

Politika pre svega

Holandski penzionisani pukovnik i vojni analitičar Peter Vijninga navodi kako je glavno pitanje u vezi sa slanjem F-16 političke, a ne tehničke prirode, imajući u vidu gorepomenute strepnje od političke eskalacije sa Moskvom.

Vijninga smatra da F-16 ne bi bio sposoban za bilo kakav napad na rusku teritoriju "osim ako nisu snabdeveni nečim poput krstarećih raketa, o čemu niko ne razgovara."

Britanski mediji nedavno su preneli da London ne namerava da šalje svoje "Tajfune" kijevskom režimu budući da taj potez smatraju "previše eskalatornim".

Izvori iz Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva takođe su izjavili za "Telegraf" da Britanske vlasti nisu u potpunosti "otpisale" slanje visokopreciznih projektila dugog dometa, ali da se ta odluka trenutno "ne razmatra".

image