Svet

Kijev traži borbene avione, "Lokid Martin" spreman da ukrajinskim saveznicima pošalje F-16

Iako SAD i Nemačka odbijaju mogućnost slanja aviona, Kijev bi do lovaca mogao da dođe posrednim putem
Kijev traži borbene avione, "Lokid Martin" spreman da ukrajinskim saveznicima pošalje F-16© Tanjug/U.S. Air Force/Capt. Mahalia Frost, via AP

Kompanija "Lokid Martin" saopštila je da su spremni da zadovolje potražnju za avionima F-16 u trenutku kada neki od najbližih evropskih saveznika Ukrajine pokušavaju da Kijevu obezbede borbene avione.

Odluka Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke da pošalju tenkove u Ukrajinu ponovo je pokrenula razgovore o ovoj temi za koje evropski zvaničnici kažu da su u ranoj fazi.

Frenk Sent Džon, glavni operativni direktor "Lokid Martina", kompanije sa kojom američka vojska najviše sarađuje, rekao je za "Fajnenšel tajms" da je bilo "mnogo razgovora o transferu F-16 trećim stranama", što praktično znači da bi zemlje izvozile svoje američke avione u Ukrajinu.

Iako "Lokid Martin" nije direktno uključen u razgovore u vezi sa potencijalnom isporukom vojnih aviona Kijevu, Sent Džon je rekao da će kompanija "povećati proizvodnju F-16 u Grinvilu u Južnoj Karolini, kako bi mogli da snabdeju sve zemlje koje odluče da vrše transfere trećih strana, da pomognu u aktuelnom sukobu".

Bela kuća je odbila ukrajinske zahteve da im pošalju moderne borbene avione poput F-16 iz straha da bi mogli da budu iskorišćeni za napad na rusku teritoriju. Američka vlada mora da odobri prodaju, ili transfere u treće zemlje, borbenih aviona američke proizvodnje, što znači da bi evropskim zemljama bila potrebna politička podrška Bajdenove administracije.

"Zajedno sa našim međunarodnim saveznicima i partnerima, mi smo u redovnoj komunikaciji sa Ukrajincima o njihovim potrebama i zahtevima", rekao je zvaničnik američkog ministarstva odbrane. "U ovom trenutku, nemamo šta da objavimo u vezi sa F-16", dodao je zvaničnik.

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je mogućnost slanja aviona u Ukrajinu. "Jasno sam stavio do znanja da nećemo slati borbene avione i to ću ponoviti ovde", rekao je on u sredu. Nemačka ne koristi avione F-16.

Reeksportovanje aviona F-16 direktno u Ukrajinu je jedna od nekoliko opcija, rekli su evropski zvaničnici, ističući da bi zapadne države mogle da pošalju i avione američke proizvodnje u bivše zemlje Varšavskog pakta koje bi potom mogle da pošalju svoje sovjetske letelice za Kijev.

Na početku specijalne vojne operacije, Poljska je ponudila da pošalje svoje sovjetske borbene avione MiG-29 ukrajinskim vazduhoplovnim snagama, pod uslovom da SAD pošalju F-16 avione koji bi "popunili" poljske vazdušne snage. Od ideje se odustalo jer je Vašington procenio da bi to dovelo do eskalacije sukoba.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra rekao je prošle nedelje da će Holandija "otvorenog uma" razmotriti sve zahteve za slanje F-16 i da nema "nikakvih tabua" o vojnoj podršci. Holandija ima oko 40 F-16 i u procesu je kupovine naprednijih F-35.

Pored Holandije, još sedam evropskih zemalja NATO-a koristi F-16, uključujući Poljsku, Norvešku i Rumuniju.

Nekoliko "Lokhidovih" sistema naoružanja igralo je ključnu ulogu u Ukrajini, piše "Fajnenšel tajms", uključujući raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), raketni sistem sa višestrukim lansiranjem (GMLRS), rakete "džavelin" i raketni sistem "patriot" sa pratećim raketama PAC-3. Kompanija je uložila u njihovu proizvodnju pre sklapanja ugovora sa Pentagonom o dopuni američkih zaliha.

image