Svet

"Telegraf": Britanija neće slati avione Ukrajini, ali projektili dugog dometa nisu isključeni

Vlasti u Velikoj Britaniji smatraju da bi slanje aviona dovelo do esklacije sukoba, navode izvori iz Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva
"Telegraf": Britanija neće slati avione Ukrajini, ali projektili dugog dometa nisu isključeniwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Velika Britanija ne namerava da šalje borbene avione u Ukrajinu zbog zabrinutosti da bi takav potez doveo do eskalacije sukoba, objavio je "Telegraf" u sredu, pozivajući se na izvore iz Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Budući da Ukrajina koristi stare sovjetske avione, obuka za rukovanje britanskim "Tajfunima" verovatno bit trajala "godinama", ukazuju izvori.

Jednina opcija bila bi da zemlje poput Poljske koje poseduju stare sovjetske avione njih ponude Kijevu, ocenili su izvori, dodavši da vlasti u Velikoj Britaniji smatraju da bi slanje aviona bilo "previše eskalatorno."

Međutim, izvori takođe navode da britanske vlasti nisu u potpunosti "otpisale" slanje visokopreciznih projektila dugog dometa, ali da se ta odluka trenutno "ne razmatra".

Nemačka vlada juče je potvrdila da će Ukrajini poslati 14 svojih tenkova "leopard A26" kijevskom režimu, dok je predsednik SAD najavio otpremanje 31 "abrams" tenka za Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je zemlje NATO-a da Kijev snabdeju i raketama dugog dometa i vojnim avionima.

Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev rekao je da je odluka Berlina da Ukrajini pošalje tenkove "leopard 2" "veoma opasna" jer "podiže sukob na novi nivo".

Moskva je više puta upozoravala Zapad da prestane sa isporukama oružja Ukrajini, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i ispaštanje običnog ukrajinskog naroda.

image