Svet

Francuska i Holandija šalju i avione Ukrajini: Ali da ne udarite na Rusiju

Naoružanje ne sme da se koristi za napad na Rusiju, poručio francuski predsednik
Francuska i Holandija šalju i avione Ukrajini: Ali da ne udarite na Rusiju© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

Francuska ne isključuje mogućnost slanja borbenih aviona Ukrajini, izjavio je predsednik te zemlje Emanuel Makron.

Na pitanje novinara o zahtevu kijevskih vlasti da im se pošalju lovci, francuski predsednik je odgovorio da "u principu, ništa nije zabranjeno".

Međutim, napomenuo je da nikakva obećanja neće biti data Kijevu ukoliko bi isporuka lovaca dovela do slabljenja francuske vojske.

Pored slabljenja vojnih kapaciteta Francuske, eventualna isporuka oružja Ukrajini ne sme da dovede do eskalacije sukoba, dodao je Makron.

"To oružje ne sme da se koristi za napad na Rusiju, već isključivo za odbranu", istakao je predsednik Francuske.

Istim putem, izgleda je krenula i Holandija, čiji premijer Mark Rute je rekao da ova država nije dobila zahtev Ukrajine za nabavku lovaca F-16, ali je spremna da ga razmotri.

"Što se tiče lovaca F-16, mi nismo dobili takav zahtev, ali ako se to desi, to će biti važna faza. Ali mi ćemo to razmotriti i konsultovati se sa našim saveznicima", rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji sa francuskim predsednikom  Emanuelom Makronom u Hagu.

Za slanje borbenih aviona u Ukrajinu ranije se izjasnio predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen. On je pojasnio da se može govoriti o američkim lovcima F-16 ili lovcima sovjetskog dizajna iz starih zaliha DDR-a.

Ranije je objavljeno da je Vladimir Zelenski, nakon što su zapadne zemlje objavile nameru da isporuče tenkove Ukrajini, počeo da traži pomoć u vidu aviona i projektila.

image