Svet

Makron obećao tenkove Ukrajini, ali ima tri uslova

Nemački i francuski predsednik saopštili su da će pomagati Ukrajini koliko bude potrebno i da će "podržati napore za krivično gonjenje ratnih zločinaca"
Makron obećao tenkove Ukrajini, ali ima tri uslova© TANJUG/AP Photo/Christophe Ena

Nemačka i Francuska obećale su da će pomagati Ukrajini onoliko dugo koliko to bude potrebno i da će "podržati napore za krivično gonjenje ratnih zločinaca", navodi se u saopštenju nakon sastanka lidera dve zemlje. 

Pomoć Ukrajini tokom sukoba sa Rusijom biće usmerena na više oblasti, uključujući vojsku i ekonomiju. 

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je nakon sastanka sa nemačkim kancelarom da ne isključuje nijednu opciju u pogledu daljih isporuka oružja Ukrajini, uključujući tenkove "leklerk".

Prema njegovim rečima, isporuka oružja Ukrajini zavisi od tri kriterijuma: ne bi trebalo da dovede do eskalacije sukoba, pitanje konkretnih isporuka se razmatra u smislu efikasnosti ("da može da pruži stvarnu i efikasnu podršku") i isporuke ne bi trebalo da oslabe "naše sopstvene odbrambene sposobnosti". 

Na pitanja novinara o isporuci tenkova "leopard" Ukrajini, nemački kancelar Olaf Šolc odgovorio je da je "način na koji smo delovali u prošlosti uvek blisko koordinisan sa našim prijateljima i saveznicima i nastavićemo da delujemo u skladu sa konkretnom situacijom".

Jezgro EU 

Dvojica lidera sastala su se u Parizu na proslavi 60. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma, koji je trebalo da učvrsti posleratne odnose dve zemlje.

Oni su razmatrali uticaj specijalne ruske operacije u Ukrajini na energetsku bezbednost Evrope, društvenu stabilnost i ekonomiju. 

Pariz i Berlin predstavljaju jezgro EU koja pokušava da reformiše ekonomiju, jer više ne može da se oslanja na jeftinu rusku naftu, piše "Blumberg". 

Francuska i Nemačka će zajedno raditi na mehanizmima kupovine gasa, izjavio je Makron nakon sastanka.

"Odlučili smo da blisko sarađujemo na mehanizmima kupovine gasa u narednim godinama. Želimo da stvorimo dugoročne mehanizme kupovine i radimo na zajedničkim platformama", rekao je francuski predsednik na konferenciji za novinare.

Osim toga, dve zemlje nameravaju da održe zajedničke vojne vežbe, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U tekstu piše da Berlin i Pariz ponovo potvrđuju posvećenost transatlantskom partnerstvu i NATO-u, koji ostaje "kamen temeljac evroatlantske bezbednosti".

"U cilju podrške našim istočnim saveznicima, oružane snage će planirati zajedničke vežbe francusko-nemačke brigade u Litvaniji i Rumuniji", navodi se u saopštenju.

"Danas nastojimo da zajedničkim snagama ojačamo suverenitet Evrope", rekao je Šolc tokom govora na Sorboni. "Ne radi se više o izbegavanju rata unutar EU, već o očuvanju i odbrani evropskog mira i vrednosti od centrifugalnih sila unutar same unije, ali pre svega od pretnji spolja".

Transatlantske veze

Tema su bili i razgovari o načinu na koji bi EU trebalo da odgovori na američki Zakon o smanjenju inflacije, koji uključuje ulaganja od oko 500 milijardi dolara i desetogodišnje poreske olakšice. 

EU smatra da taj Zakon, usvojen 2022, nepravedno subvencioniše američke kompanije i zapretila je da će podneti žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji. 

Nemačka i Francuska pozvale su SAD da izmene zakon kako bi evropske kompanije imale više mogućnosti da iskoriste kredite koji se nude. Ali evropski zvaničnici su sve više skeptični da će Vašington napraviti neke značajne izmene, ocenjuje "Blumberg", pa su počeli da traže načine kako da zaštite evropsku industriju.

Lideri EU sastaće se sledećeg meseca u Briselu kako bi razmatrali odgovore na zakon o subvencijama, a to će najverovatnije uključiti davanje više slobode članicama EU da ulažu u sopstvene kompanije i preusmeravanje novca Unije ugroženim firmama. 

EU ne beži od odgovornosti

"Suočeni sa opasnostima, moramo da čuvamo ideju ujedinjene Evrope koja u potpunosti kontroliše svoju sudbinu", rekao je Makron okupljenima na Sorboni.  

Govoreći o sukobu u Ukrajini, on je istakao da "unija nije podeljena i nije bežala od odgovornosti. Naša nepokolebljiva podrška ukrajinskom narodu nastaviće se u svim oblastima."

Šolc je pod sve većim pritiskom saveznika da pošalje nemačke borbene tenkove "leopard" u Ukrajinu ili da dozvoli drugim zemljama da to učine.  

Novi ministar odbrane nemačke Boris Pistorijus rekao je da će Nemačka dozvoliti saveznicima da počnu da obučavaju ukrajinske vojnike za "leopard", kao i da će odlučiti o slanju tenkova Kijevu u narednim danima. 

image
VV inauguration
banner