Svet

Vaseljenski patrijarh pozvao pravoslavne crkve da priznaju PCU i podrže Ukrajince

Moskovska patrijaršija ne prepoznaje prava Ukrajinaca da imaju autokefalnu crkvu jer želi da ih ugnjetava, rekao je patrijarh Vartolomej i dodao da je dodela autokefalnosti PCU suštinski doprinos jedinstvu pravoslavlja
Vaseljenski patrijarh pozvao pravoslavne crkve da priznaju PCU i podrže Ukrajincewww.globallookpress.com © © Dil Toffolo

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je sve pomesne pravoslavne crkve koje to nisu učinile da priznaju "Pravoslavnu crkvu Ukrajine" i tako izraze podršku "stradalnom narodu Ukrajine".

"Autokefalnost PCU je svršen čin i ne  može biti poništen nikakvom propagandom ili ratom", rekao je patrijarh Vartolomej obraćajući se učesnicima konferencije "Autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine i ruski rat protiv Ukrajine" u Atini 25. januara.

Vaseljenski patrijarh izneo je niz teških optužbi na račun Ruske pravoslavne crkve koju je na kraju svog obraćanja pozvao da se izvini zbog svega što je uradila pravoslavlju.

On je naveo da dodeljivanje autokefalnosti PCU, a Tomos je 2019. dala Vaseljenska patrijaršija ujedinivši u ovu versku organizaciju nekoliko ukrajinskih raskolničkih grupacija, nema veze sa geopolitikom i "ruskom invazijom" u Ukrajini.

"Rusija je produbila jaz između Ukrajinaca i Rusa, ne PCU koja je data stradalnom ukrajinskom narodu. Ruska ljutita reakcija je pokušaj da se nametnu ukrajinskom narodu i odsustvo eklisiološke svesti", rekao je patrijarh Vartolomej.

On je naveo i da ruska crkva pokušava da uspostavi novi crkveni poredak, ali da mora da joj bude jasno da je vaseljenski patrijarh jedini garant jedinstva pravoslavlja.

"Bez Vaseljenske patrijaršije, pravoslavlje bi upalo u vrtlog nacionalizama, u samodovoljnost, u prezir savremenog sveta. Nije tačno da je intervencija carigradskog patrijarha u Ukrajini dovela do šizme u pravoslavlju. Dodela autokefalnosti PCU je suštinski doprinos jedinstvu pravoslavlja i praktični izraz vekovima starog eklesiološkog poretka", rekao je patrijarh Vartolomej.

Dodao je i da je Moskva ta koja ima papske ambicije, a ne Carigrad, aludirajući verovatno na ocene pojedinih ruskih, ali i drugih pravoslavnih velikodostojnika koji ga nazivaju istočnim papom navodeći da želi da se nametne kao prvi bez jednakih u pravoslavnom svetu.

"Moskva ne prepoznaje prava Ukrajinaca da imaju autokefalnu crkvu jer želi da ih ugnjetava, želi da pretvori pravoslavlje u konfederaciju crkava kako bi imala uticaj. Njen izuzetno arogantan i hegemonski mentalitet podvući će ključnu ulogu Vaseljenske patrijaršije u pravoslavnom diskursu", uveren je patrijarh Vartolomej.

Vaseljenski patrijarh uneo je nove elemente u crkvenu doktrinu proglašavajući sebe prvim među jednakima, navodi se na portalu Saveza pravoslavnih novinara na kojem se analizira njegovo obraćanje s kraja januara. Citiraju se reči mitropolita Elpidofora iz Vaseljenske patrijaršije da je carigradski patrijarh prvi bez jednakih, ali i mitropolita Evstatija iz Grčke pravoslavne crkve da "iako je glava crkve Hristos, na zemlji to je vaseljenski patrijarh".

"Nivo na kojem se nacionalizam manifestuje u grčko-govorećim crkvama, kao i u PCU, je zaista neverovatan. Na primer, mitropolit Maksim joaninski veruje da je helenizam učinio propovedanje Svetog pisma mogućim. Dumenko (koji je na čelu PCU) izjavljuje da je ponosan što je Banderin sledbenik".  

U članku se osvrću i na tvrdnju patrijarha Vartolomeja da dodela autokefalnosti PCU nije imala ništa sa geopolitikom.

"Svi se vrlo dobro sećamo uloge koju je Stejt department odigrao u celoj priči o ukrajinskoj autokefalnosti. Na primer, mnogo pre nego što je Petro Porošenko došao na vlast, vođa ukrajinskih šizmatika Filaret Denisenko posetio je SAD 13 puta gde se sastajao sa grčkim lobistima i američkim političarima, uključujući i Džoa Bajdena", navodi se u tekstu.  

Dodaje se da Majkl Pompeo, tada državni sekretar, nije ni krio američku podršku ukrajinskoj autokefalnosti i da je prilikom posete Kijevu rekao da je njegova zemlja obezbedila međunarodno priznanje PCU i podržala Epifanija Dumenka.

U tekstu se podseća i da šizma, podeljenost među pravoslavcima u Ukrajini, nije od juče niti je nastala posle dodele Tomosa, kao i da je "autokefalnost" dodeljena samo delu ukrajinskog naroda, a da Fanar nameće sam sebe Ukrajincima stalno naglašavajući svoju ulogu "u duhovnom formiranju našeg naroda, izostavljajući 600 godina ili ignorišući ih".

Na poziv carigradskog patrijarha da se prizna PCU kao znak podrške ukrajinskom narodu, u tekstu se postavlja pitanje da li će takvim činom pomesne pravoslavne crkve pružiti podršku i milionima vernika Ukrajinske pravoslavne crkve ili će samo podstaći vlasti da momentalno razruše UPC?

"Za njega su ljudska patnja, stradanje i suze samo oruđe pomoću kojeg pokušava da ojača svoju poziciju u pravoslavlju i oslabi 'rivala'. Umesto da pozove PCU da ne iskaljuje mržnju na vernike UPC, patrijarh Vartolomej ih podržava na svaki način. Njegova nedavna izjava da cela Kijevsko-pečerska lavra mora da pripadne PCU je šokantna. Ali takva pozicija Vartolomeja ne iznenađuje nikoga. Jer je Fanar već radio takve stvari", zaključuje se u tekstu.

image