Svet

Porošenko izvređao pravoslavnu crkvu: Čeka vas pakao (VIDEO)

Bivši ukrajinski predsednik zaboravio vreme kada nije bio samo parohijan Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, već i sasluživao u njenim hramovima
Porošenko izvređao pravoslavnu crkvu: Čeka vas pakao (VIDEO)Getty © Brendan Hoffman / Stringer

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko izvređao je pravoslavnu crkvu rekavši da je čeka pakao, kao i da ne zna za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), zaboravivši da je svojevremeno sasluživao u hramovima kanonske crkve Moskovske patrijaršije.

"Ne znam za takvu crkvu – UPC. Znam da prema sadašnjem zakonodavstvu postoji ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve. Kakva je budućnost Ruske pravoslavne crkve? Strašno. Jer to nije crkva. To je jazbina KGB-a koja odobrava i blagosilja ubijanje Ukrajinaca, što je otrov za svakog vernika", rekao je Porošenko u intervjuu za "Kanal 5".

Porošenko je dodao da je budućnost Ruske pravoslavne crkve pakao.

"Kakva je budućnost Ruske pravoslavne crkve? Očigledno je pakao, jer to nije crkva. Jer kada njihov pretpostavljeni (partijarh moskovski i cele Rusije Kiril) blagosilja ubice da više ubijaju, siluju, sakate Ukrajince – nećete tamo naći Boga. I nemojte verovati kada neko kaže da su se razdvojili, odvojili od Kirila", naglasio je on.

Porošenko je naveo da ima nekoliko testova za UPC, koji bi trebalo da pokažu da se odvojila od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

"Ako ste se razdvojili, obavestite o tome pravoslavni svet. Pošaljite u svih 15 pravoslavnih crkava da nemate više nikakve veze sa Kirilom i moskovskom crkvom. Kome onda pripadate?", upitao je Porošenko.

Porošenko je očigledno zaboravio vreme kada nije bio samo parohijan Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, na osnovu fotografija iz 2009. godine, već je i sasluživao u hramovima kanonske crkve.

"Imamo fotografiju na kojoj Petro Porošenko učestvuje u službi: obučen je u stihar (liturgijska odežda), a ova služba je u kanonskoj crkvi Moskovske Patrijaršije, ovo je Joninski manastir", rekao je šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion.

On je dodao da se ne zna koje je vere Porošenko, jer postoji fotografija na kojoj se on pričešćuje iz ruku grkokatoličkog biskupa.

"Ima još jedna fotografija na kojoj se on kao predsednik pričešćuje iz ruku grkokatoličkog biskupa. Dakle, ne znamo koju veru Porošenko ispoveda, da li je pravoslavac ili grkokatolik", naglasio je on. 

Rekavši da se sada ukrajinski lider često pojavljuje u društvu vladike Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Filareta, mitropolit Ilarion je napomenuo da je to njegova lična stvar, ali da nije lična stvar mešati se u život kanonske crkve i menjati njenu strukturu.

Porošenko je jedan od glavnih lobista PCU, koja je nastala na njegov predlog 2018. godine. Progon kanonske UPC se pojačao od dolaska na vlast Vladimira Zelenskog.

image