Svet

Bahatost na Božić: Raskolnici će uzurpirati Kijevo-pečersku lavru

Ukrajinske vlasti proterale pravoslavno sveštenstvo kanonske ukrajinske crkve iz Gornje lavre i sada "ključeve" hramova predaju raskolničkoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine
Bahatost na Božić: Raskolnici će uzurpirati Kijevo-pečersku lavruwww.globallookpress.com © Str

Poglavar nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanije služiće božićnu liturgiju u Uspenskom sabornom hramu Kijevo-pečerske lavre, objavila je Kijevska mitropolija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Sveštenstvu kanonske UPC je od prvog dana nove godine zabranjen pristup dvema crkvama Kijevsko-pečerske lavre: Uspenskom sabornom hramu koji je glavni hram Kijevsko-pečerske lavre i Trpeznoj crkvi.

Krajem decembra je ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko najavio stvaranje komisije koja će rešiti pitanja korišćenja imovine Kijevo-pečerske lavre, navodeći da do završetka provere komisije u Uspenskom i Trpeznom hramu neće biti služena Liturgija.

"Po dobijanju odgovarajuće dozvole obaveštavamo vernike i javnost da će poglavar PCU i arhimandrit Sveto Uspenske Kijevo-pečerske lavre, mitropolit kijevski i cele Ukrajine Epifanije služiti prazničnu liturgiju povodom Rođenja Hristovog 7. januara 2023. godine", navodi se u izveštaju na sajtu nepriznate crkve.

Iguman Kijevo-pečerske lavre, mitropolit višgorodski i černobilski Pavle rekao je da o planiranom oduzimanju imovine nije bio obavešten ni mesec dana unapred.

"Trideset godina, kao nastojatelj manastira, stalno sam ovde, a sa mnom i 220 monaha koji se neprestano mole za našu državu, za našu vojsku. I ne samo da se molimo – mi neprestano radimo, trudimo se da pomognemo svima onima koji su u nevolji, svima onima koji od nas traže molitveno zastupništvo i pomoć u svom zemaljskom životu. Niko nas nije pismeno obavestio ni mesec dana unapred. Imamo dugoročne ugovore o zakupu, a UPC je bila odgovorna za fizičko održavanje zgrada. Ne možemo dozvoliti da budu uništene zgrade koje su sagradili naši sveti preci", objasnio je.

Kijevo-pečersku lavru država je prenela u besplatan posed kanonske UPC. Raskolnička PCU je 2022. godine najavila stvaranje verske organizacije za koju želi da dobije jedan od hramova Lavre. UPC smatra da PCU pokušava da zauzme Kijevo-pečersku lavru, stvarajući tamo svoj manastir.

Nacionalisti i raskolnici su sa pritiscima na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu počeli devedesetih godina, a do 2018. godine se ta politika pretvorila u državnu kampanju budući da je od raskolničkih organizacija stvorena Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU).

Istovremeno je počela informativna kampanja protiv UPC, masovne jurišničke zaplene njenih crkava, njihova "dobrovoljna preregistracija" u PKP uz odobrenje vlasti, nekažnjeni napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.

Ukrajinske vlasti su 2022. godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj zabrani.

SBU je počela da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretresa episkope i sveštenike u crkvama i manastirima, uključujući Kijevo-Pečersku lavru, tražeći dokaze o "antiukrajinskoj aktivnosti".

image