Svet

Čistke u Kijevu: Smenjen ministar odbrane Reznikov, menja ga šef vojne obaveštajne službe

Predstavnik vladajuće stranke "Sluga naroda" David Arahamija potvrdio je da će ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov biti smenjen
Čistke u Kijevu: Smenjen ministar odbrane Reznikov, menja ga šef vojne obaveštajne službewww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov više neće obavljati tu funkciju, već će biti premešten na drugi posao, rekao je večeras Davir Arahamija, šef parlamentarnog bloka Sluge naroda u kojem je predsednik države Vladimir Zelenski.

Novi ministar odbrane biće Kirilo Budanov, šef vojne obaveštajne agencije GUR, dodao je Arahamija.

On nije rekao kada će formalno doći do smene, a Reznjikov nije želeo da komentariše vest o smeni, preneo je Rojters.

"Rat diktira promene u kadrovskoj politici. Vremena i okolnosti zahtevaju jačanje i pregrupisavanje i to je ono što se dešava i dešavaće se ubuduće. Neprijatelj se sprema za ofanzivu. Spremamo se da se branimo i vratimo ono što je naše", poručio je Arahamija na Telegramu.

Ukrajinska novinska agencija Unian navela je da je Reznjikov premešten na mesto ministra za stratešku industriju radi jačanja vojno-industrijske saradnje.

Poslanik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak najavio je ranije danas da bi moglo da dođe do takve promene u vlasti.

Dosadašnji vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Igor Klimenko biće imenovan za ministra unutrašnjih poslova.

Podsetimo, u Kijevu su u januaru već izvršene brojne promene u vlasti, a mnogi zvaničnici su ili sami podneli ostavke, ili su bili smenjeni.

Prvi na tapetu je bio zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Kirilo Timošenko, koji je saopštio da je podneo ostavku. 

Kako je RT Balkan već pisao, postavlja se pitanje šta stoji iza takvih poteza u Kijevu, a ruski telegram kanal "Readovka objašnjava" navodi da je ukrajinska vlast izgubila kontrolu nad političkom agendom u zemlji, te da je Ukrajina pod spoljnom kontrolom SAD i Velike Britanije.

image