Svet

Vodeći tajvanski opozicionar u poseti Kini

Kada je Hsia poslednji put posetio Kinu - ubrzo posle velikih vojnih vežbi koje je Peking organizovao u odgovor na provokativnu posetu predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi - vlada u Tajpeju žestoko je kritikovala odluku Kuomintanga
Vodeći tajvanski opozicionar u poseti Kiniwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Visoki zvaničnik Kuomintanga (KMT), glavne tajvanske opozicione stranke, posetiće Kinu ove sedmice i sastati se sa diplomatom zaduženim za Tajvan, saopštila je ta stranka. Poseta dolazi u jeku vojnih i političkih tenzija u regionu, dodaje Rojters.

KMT je saopštio da će njihov potpredsednik Endru Hsia otputovati u Kinu u sredu gde će se sastati sa Song Taom, novoimenovanim šefom kineske Kancelarije za poslove sa Tajvanom. Biće to, navodi Rojters, "retka interakcija na visokom nivou između visokih političara sa Tajvana i Kine".

Hsia, bivši tajvanski diplomata i nekadašnji šef Tajvanskog saveta za kopnene poslove, i njegova delegacija će "voditi razmenu i dijalog na osnovu jednakosti i dostojanstva", saopštio je KMT.

Dvojica političara će "izraziti najnoviju zabrinutost javnosti Tajvana o bezbednosti Tajvanskog moreuza i očekivanja za regionalni mir i stabilnost", dodala je stranka.

Savet za kopnene poslove saopštio je da ih je KMT obavestio o putovanju, dodajući da bi tajvanski političari koji posećuju Kinu trebalo da "odražavaju" insistiranje naroda Tajvana na održavanju demokratije i mira i da ne ulaze u bilo kakve ovlašćene pregovore.

KMT tradicionalno favorizuje bliske veze sa Kinom, iako poriču da su okrenuti ka Pekingu. Stranka se, piše Rojters, zalaže za približavanje Kini i držanje linija komunikacije otvorenim.

U saopštenju stranke o poseti Hsia navodi se da je, s obzirom na trenutni "zastoj" u odnosima preko Tajvanskog moreuza, "prirodno da se ne sedi skrštenih ruku" i da će KMT ponovo izvestiti vladu o putovanju.

Kada je Hsia poslednji put posetio Kinu - ubrzo posle velikih vojnih vežbi koje je Peking organizovao u odgovor na provokativnu posetu predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi - vlada u Tajpeju žestoko je kritikovala odluku KMT.

image