Svet

Japan: Želimo mirovni sporazum sa Rusijom

Žalosno je što 77 godina nakon završetka rata, pitanje severnih teritorija ostaje nerešeno, a mirovni sporazum Tokija i Moskve još nije zaključen, kaže premijer Fumio Kišida
Japan: Želimo mirovni sporazum sa Rusijomwww.globallookpress.com © Peerapon Boonyakiat/Keystone Press Agency

Premijer Japana Fumio Kišida rekao je da ta zemlja želi da zaključi mirovni ugovor sa Ruskom Federacijom, uprkos teškoj situaciji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Izuzetno je žalosno što 77 godina nakon završetka rata, pitanje severnih teritorija ostaje nerešeno, a mirovni sporazum između Japana i Rusije još nije zaključen. Trenutno su japansko-ruski odnosi u teškoj situaciji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini. Međutim, japanska vlada je odlučna da reši teritorijalno pitanje i zaključi mirovni sporazum", rekao je Kišida na "Nacionalnom mitingu za povratak severnih teritorija".

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je da se Tokio i dalje drži svoje namere da zaključi mirovni sporazum sa Rusijom, a takođe se nada i brzom obnavljanju humanitarne razmene.

"Što se tiče pitanja 'severnih teritorija', naša diplomatska pozicija, prema kojoj želimo da zaključimo mirovni ugovor sa Rusijom nakon rešavanja problema teritorija, nije se promenila. Što se tiče nastavka projekta obilaska grobova, to je jedan od naših najvećih prioriteta. Japanska vlada se raduje nastavku poseta što je pre moguće", istakao je.

U skladu sa odlukom koju je 1981. donela japanska vlada, "Nacionalni mitinzi za povratak severnih teritorija" održavaju se svake godine 7. februara u znak sećanja na prvi rusko-japanski ugovor potpisan na današnji dan 1855. godine. Ovakvim sastancima tradicionalno prisustvuju ministri, poslanici oba doma parlamenta iz vladajućih i opozicionih partija, kao i bivši stanovnici južnog dela Kurila.

Krajnje desničarske grupe koriste ovo kao povod za antiruske proteste na ulicama gradova i ispred predstavništava Ruske Federacije, koje policija drži pod strogim nadzorom.

Prvi put posle tri godine, događaj je organizovan bez ikakvih kovid ograničenja. Pooštravanje mera na događajima na kojima govore najviši zvaničnici zemlje povezuje se sa ubistvom bivšeg premijera Šinzo Abea, koje se dogodilo prošlog leta.

Moskva i Tokio pregovaraju još od sredine prošlog veka o izradi mirovnog sporazuma nakon Drugog svetskog rata. Glavna prepreka ostaje neslaganje oko prava na južni deo Kurila.

Po završetku rata ceo arhipelag je uključen u sastav Sovjetskog Saveza, ali Japan osporava vlasništvo nad Iturupom, Kunaširom, Šikotanom i grupom malih nenaseljenih ostrva.

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta isticalo da je suverenitet Moskve nad ovim teritorijama, koji ima odgovarajući međunarodno-pravni okvir, van sumnje. 

U martu 2022. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva prekida mirovne pregovore sa Tokijom zbog toga što je Japan uveo jednostrana ograničenja Rusiji.

Moskva je istupila iz dijaloga sa Tokijom o uspostavljanju zajedničkih ekonomskih aktivnosti na južnim Kurilskim ostrvima i blokirala produženje statusa Japana kao partnera Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju u sektorskom dijalogu.

image