Svet

Oklevanje u Parizu: Slanje francuskih tenkova Ukrajini pre svega "politička odluka"

"Slanje tenkova 'lekler' bi bilo skupo i nepraktično na terenu za ukrajinsku vojsku", rekao je zamenik direktora francuskog Instituta za međunarodnu saradnju i strateške poslove Žan Pjer Molni, i dodao da, ako odluka bude doneta, "to bi bilo iz političkih razloga"
Oklevanje u Parizu: Slanje francuskih tenkova Ukrajini pre svega "politička odluka"www.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

"Tenkovska koalicija sada ima 12 članova", rekao je Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba 31. januara, kada je najavio da će Kijev u "prvom talasu" dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova, uključujući nemačke "leoparde", britanske "čelendžere" i američke "abramse".

Za razliku od svog nemačkog saveznika Olafa Šolca, predsednik Francuske Emanuel Makron, međutim, i dalje nije najavio isporuku nekog broja od 225 "leklerova" koje Pariz trenutno ima na raspolaganju.

Francuska premijerka Elizabet Born prethodno je rekla da njena vlada trenutno razmatra slanje tenkova "lekler" Ukrajini, dok "Blumberg" ukazuje da će konačna odluka Pariza pre biti unutrašnjom nego spoljašnjom politikom.

Izvori upoznati sa pregovorima ukazali su za taj medij da, ako se isporuka zaista dogodi, ona neće uključivati više od nekolicine tenkova, odnosno 14 ili manje.

Takav stav izvori su opravdali činjenicom da se "lekler" tenkovi više ne proizvode, te da vojska želi da tenkove i njihove operatere i mehaničare zadrži na tlu Francuske.

"Slanje 'leklerova' bi bilo skupo i ne baš praktično na terenu za ukrajinsku vojsku", rekao je zamenik direktora francuskog Instituta za međunarodnu saradnju i strateške poslove Žan Pjer Molni, i dodao da, ako odluka bude doneta, "to bi bilo iz političkih razloga."

"Blumberg" ukazuje da se francuske stranke sa svih strana političkog spektra u poslednje vreme zalažu za donošenje odluke o tome u parlamentu.

Istaknuti političari poput bivšeg ambasadora Francuske u SAD i bivšeg generalnog direktora za politička i sigurnosna pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Žerara Aroa usprotivili su se slanju tenkova Ukrajini.

Aro je na Tviteru krajem januara napisao da ta odluka "nije šala" i ocenio da će EU "za nekoliko nedelja imati istu iscrpljujuću debatu o isporuci aviona Ukrajini. Uključeni smo korak po korak u nekontrolisanu eskalaciju bez ikakve prepoznatljive strategije", dodao je on.

Narodna poslanica i liderka opozicione desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen je izjavila da bi isporuka "ofanzivnog oružja" Ukrajini "verovatno pokrenula stogodišnji rat."

Neposredno pre nego što će Olaf Šolc najaviti slanje nemačkih "leoparda" Kijevu, Fracnuska je obećala da će poslati 18 topova "cezar" i 40 oklopnih vozila AMKS10.

Ministarstvo odbrane Francuske je prošle nedelje objavilo prošle nedelje da će Kijevu poslati još 12 topova "cezar", kao i radarske sisteme koje proizvodi kompanija "Tales".

image