Svet

Francuska: Slanje tenkova Ukrajini ne znači da je NATO u sukobu sa Rusijom

Isporuka vojne opreme nije ratnohuškački potez
Francuska: Slanje tenkova Ukrajini ne znači da je NATO u sukobu sa Rusijomwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Činjenica da su Sjedinjene Američke Države, Nemačka i nekoliko drugih zemalja najavile da će Ukrajini isporučivati borbene tenkove ne znači da je NATO u ratu sa Moskvom, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Reakcija iz Pariza usledila je nakon kontroverznog govora nemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok u Evropskom parlamentu ranije ove nedelje.

"Mi nismo u ratu sa Rusijom i niko od naših partnera nije", rekla je u četvrtak portparolka francuskog ministarstva An-Kler Ležendr, prenosi AFP. "Isporuka vojne opreme... nije ratnohuškački potez", dodala je ona.

Dan ranije, Vašington je najavio da će poslati više od 30 svojih tenkova "M1 abrams" u Kijev, dok je Berlin poručio da će doprineti sa desetak "leoparda", kao i da neće sprečavati Poljsku i druge članice EU i NATO da, ako žele, pošalju svoje tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu.

U želji da prikupi podršku za isporuke tenkova, Berbok je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope poručila da EU mora da ide u korak sa dešavanjima "jer mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih".

Zamoljeno da pojasni njene komentare, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da je Rusija pokrenula "agresorski rat" protiv Ukrajine i da je međunarodno pravo "jasno", odnosno da podrška Berlina "individualnom pravu Kijeva na samoodbranu, garantovanom Poveljom UN, ne čini Nemačku stranom u sukobu."

Francuska premijerka Elizabet Born rekla je da njena vlada razmatra slanje tenkova "leklerk" Ukrajini. Francuska je već obećala Kijevu nekoliko "lakih tenkova" AMKS-10 ranije ovog meseca.

image