Svet

Transrodni silovatelj u ženskom zatvoru: Škotlanđani digli glas protiv Zakona o promeni pola

"To se graniči sa potpunim apsurdom", rekao je prethodnik premijerke Nikole Sterdžon Aleks Salmond
Transrodni silovatelj u ženskom zatvoru: Škotlanđani digli glas protiv Zakona o promeni polawww.globallookpress.com © Jens Schicke, via www.imago-imag/www.imago-images.de

Premijerka Nikola Sterdžon proćerdala je godine borbe za nezavisnost Škotske novim trans zakonima, ocenio je bivši premijer i bivši lider Škotske nacionalne partije (SNP) Aleks Salmond.

Sterdžon je naišla na oštre kritike u škotskoj političkoj sferi pošto je transrodni silovatelj Ajla Brajson (rođen kao Adam Grejam) poslat u ženski zatvor nakon što je okrivljen za dva slučaja silovanja.

Manje od 24 časa nakon hapšenja, Sterdžonova je izjavila da Brajson ipak neće ostati u ženskom zatvoru.

Premijerka je zatim sugerisala da je odluku donela škotska zatvorska služba, a ne ona, prenosi "Telegraf".

Aleks Salmond, koji je podneo ostavku nakon što Škotska na referendumu 2014. nije izglasala otcepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da su nacionalisti uspeli da podignu podršku za nezavisnost na preko 50 odsto u anketama, ali da je je podrška usled "samožive gluposti" Sterdžonove u vidu zakona o rodnom samoopredeljenju.

Predlog amandmana za rodni zakon koji je Vlada Škotske usvojila sredinom decembra 2022. godine nalaže da pojedinac može i zvanično promeniti pol nakon što se svega tri meseca izražava kao transrodna osoba, dok je ranije taj period iznosio dve godine.

Između ostalog, amandman bi dozvolio i tinejdžerima od 16 i 17 godina da podnesu zahtev za promenu pola u svom izvodu iz matične knjige rođenih, gde bi tranzicioni period iznosio šest meseci.

Administracija premijera Velike Britanije Rišija Sunaka najavila je sredinom januara da će blokirati kontroverzni amandman.

Sterdžonova je zatim najavila da će podneti žalbu na odluku britanske vlade, preneli su mediji.

Anketa koju je "JuGov" sproveo nakon skandala u vezi sa transrodnim silovateljem ukazala je da je podrška za otcepljenje spala sa 53 na 47 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je podrška SNP na potencijalnim izborima u Vestminsteru bila na nivou od 42 odsto.

Premijerka i liderka SNP koja se zalaže za nezavisnost prethodno je izjavila da će sledeće izbore u Velikoj Britaniji pretvoriti u "de fakto referendum". Vrhovni sud u Velikoj Britaniji presudio da škotski parlament nema pravo da glasa bez dozvole Vestminstera.

Aleks Salmond, trenutno lider političke partije Alba, izjavio je tokom stranačkog sastanka na praznik posvećen škotskom pesniku Robertu Barnsu da "dobro razume" potrebu Sterdžonove da na svoju stranu "svaki deo" škotskog biračkog tela.

"Ali da dođete u situaciju gde većini ljudi kažete da ne možete imati odvojene prostorije za polove... zbog glupave ideologije uvezene sa strane, a koju njeni pristalice i Škotska slabo razumeju, to se graniči sa potpunim apsurdom", rekao je on.

Kritičari kontroverznog zakona izrazili su bojazan da bi pojedinci mogli da ga zloupotrebe zarad korišćenja toaleta, svlačionica i ostalih rodno-razdvojenih prostorija koje nisu u skladu sa njihovim biološkim polom, kao što je to učinio i silovatelj Ajla Brajson.

image