Svet

Škotska policija preimenovala pedofile u "osobe koje seksualno privlače maloletnici"

Sporni termin koji je korišćen u godišnjem izveštaju mnogi vide kao pokušaj da se zločin predstavi kao bezopasna seksualna preferencija
Škotska policija preimenovala pedofile u "osobe koje seksualno privlače maloletnici"Getty © Christopher Furlong / Staff

Policija Škotske je u velikom godišnjem izveštaju pedofile nazvala "osobama koje seksualno privlače maloletnici", uprkos brojnim upozorenjima da taj naziv normalizuje zlostavljanje dece.

Kako se navodi u izveštaju, škotska policija se bavi problemom "osoba koje seksualno privlače maloletnici" u okviru šireg projekta EU "Horizont Evropa", koji ima za cilj da pedofilima "pruži neophodnu podršku, tretmane i smernice kako bi se sprečile kriminalne aktivnosti".

Policija je naglasila da se u početku protivila korišćenju ovog termina, ali da je on bio neophodan zbog dokumentacije za projekat EU, prenosi "Skotiš dejli ekspres".

Programu "2PS - Prevencija i zaštita kroz podršku" tokom prethodne tri godine odobreno je 2,4 miliona evra iz sredstava EU. 

Škotska policija je jedna od preko 20 organizacija koje su uključene u program u kojem se insistira da pedofili budu preimenovani u osobe koje seksualno privlače maloletnici. 

Program 2PS vodi Poljska Platforma za unutrašnju bezbednost, a takođe uključuje policiju, univerzitete i "seksologe" iz Nemačke, Švedske, Finske, Holandije i Engleske.

Iako Velika Britanija više nije u EU, škotska policija i organi za sprovođenje zakona i dalje sarađuju na međunarodnim projektima sa državama EU, prenose škotski mediji.

Sporni izveštaj škotske policije objavljen je usred šire zabrinutosti zbog globalnih napora pojedinih liberalnih struja da se, u okviru zapadne "kulture osvešćenosti", pedofilima da "ljudski lik" a pedofilija "rebrendira" i predstavi kao "bezopasna seksualna preferencija".

Zlostavljači dece etiketom "osobe koje seksualno privlače maloletnci" pokušavaju da izbegnu stigmu i da se predstave kao legitimna podgrupa LGBT zajednice.

Bivši škotski sekretar za pravosuđe Keni MekAskil ocenio je da upotreba eufemizama za pedofile "maskira stvarnost i sakriva koliko su zapravo opasni".

"Korišćenje tog izraza u bilo kom kontekstu je glupost", dodao je on.

Oznaka "osobe koje seksualno privlače maloletnici" predstavlja rizik i opasnost da se pedofilija normalizuje, a u budućnosti možda i dekriminalizuje, smatra Madži Melon, škotski konsultant za socijalni rad. 

"Trebalo bi da postoje opcije za dijagnostiku i lečenje onih koji predstavljaju rizik za decu, ali policija nije terapeutska služba – oni bi trebalo da posvete resurse zatvaranju porno sajtova koji prikazuju decu i zlostavljanje žena i da privedu sve one koji promovišu zlostavljanje dece", dodala je Melon.

"Većina Škota će smatrati da je svaki pokušaj ublažavanja jezika kada se govori o pedofiliji u zvaničnim dokumentima duboko uznemirujuć i pogrešan. Prekršaji u vezi sa pedofilijom su najstrašniji i neoprostivi zločini, i od suštinske je važnosti da smernice škotske policije to odražavaju", rekao je portparol škotskih konzervativaca.

Portparol škotske policije je, sa druge strane, insistirao da policija ne koristi taj izraz, i dodao da je godišnja procena rada bila u kontekstu angažmana u projektu EU "Horizont Evropa" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja i eksploatacije dece.

image