Svet

Škotska: Škola pitala decu od 5 godina da li su gej ili transrodni

Na ovaj način se savršeno srećnoj deci govori da treba da preispitaju svoj rodni identitet, što podstiče njihovo nezadovoljstvo i zbunjenost, ocenjuju protivnici školske politike
Škotska: Škola pitala decu od 5 godina da li su gej ili transrodni© Christopher Furlong / Staff

Osnovna škola Merkinč u Invernesu u Škotskoj pokrenula je anketu "Jednakost i različitost" u kojoj je decu od 5 do 12 godina pitala da se izjasne o svom seksualnom opredeljenju i rodnom identitetu. 

Upitnik koji je sproveden u okviru "plana unapređenja" škole, razbesneo je pojedine roditelje i aktiviste koji smatraju da bi deci trebalo dozvoliti da imaju detinjstvo.

Jedno od pitanja u upitniku glasilo je "Ukoliko se identifikujete kao gej ili transrodna osoba, da li vam se iko u našoj školi zbog toga smejao ili bio neljubazan prema vama zbog toga?", prenosi britanski "Dejli mejl".

Odmah ispod pitanja nalazio se par kvadratića u kojima su deca mogla da obeleže "da" ili "ne", nakon čega je pisalo "molim vas, recite nam više o tome".

Ovo ispitivanje je, ipak, sprovedeno samo u Merkinču i nije deo politike u svim ostalim škotskim školama, prenose britanski mediji.

Škola je takođe pitala učenike da "li su ikada ismevali ili bili neljubazni prema nekome za koga smatraju da je drugačiji od njih" i da li su se ikada podsmevali nekome zato što se izjasnio kao gej ili trans.

Zatim su usledila pitanja o deci istopolnih parova:

"Da li ste se ikada smejali ili bili neljubazni prema nekome ko je rekao da ima dve mame ili dva tate kod kuće?"

"Opterećivanje dece ovim je veoma neljubazno i nepravedno" rekao je Kris Mekgavern iz "Pokreta za pravo obrazovanje", koji je 35 godina radio kao učitelj.

"Deca zaslužuju detinjstvo. Ono što deci treba reći je da se prema ljudima ponašaju onako kako žele da se ophode prema njima. Ovo je tragedija i odvratno je. Većina roditelja bi upitnikom bila zgrožena, istakao je učitelj i dodao da se ovakvim postupcima "deci koja su savršeno srećna govori da treba da preispitaju svoj identitet, što podstiče nezadovoljstvo i zbunjenost".

image