Svet

Deca u Irskoj da uče matematiku, istoriju, hemiju i.. "transrodna pitanja"?

Irski ministar za decu i omladinu pozvao da se "transrodna pitanja" uvedu u školski program i dodao da ta zemlja radi na mogućnosti da se deci mlađoj od 16 godina dozvoli da legalno izaberu svoj "rodni identitet"
Deca u Irskoj da uče matematiku, istoriju, hemiju i.. "transrodna pitanja"?Getty © Christopher Furlong / Staff

Irski ministar za decu i omladinu Roderik O'Gorman rekao je za lokalne medije da bi decu u osnovnim školama trebalo učiti o "transrodnim pitanjima" kako bi se pravilno "obrazovali o različitosti".  

O'Gorman je i sam pripadnik LGBT populacije i ranije je bio upleten u skandal nakon što je objavio fotografiju sa poznatim kontroverznim aktivistom Piterom Tačelom koji je u više navrata optuživan da opravdava pedofiliju.

"Mislim da je važno da i osnovci razumeju različitost našeg društva", rekao je ministar za "Ajriš independent", dodajući da "transrodna pitanja treba da budu deo osnovnog nastavnog plana i programa".

Ministar je dalje rekao da Irska radi na mogućnosti da se osobama mlađim od 16 godina dozvoli da se legalno izjasne o sopstvenom "rodnom identitetu".

"Prava trans osoba u našoj zemlji ne mogu biti predmet rasprave. Javni diskurs, pogotovu na društvenim mrežama, postao je poslednjih godina neverovatno okrutan prema članovima trans zajednice", rekao je O'Gorman. 

Ministar je rekao da niko ne želi da ugasi slobodu govora, ali da dijalog mora da se zasniva na činjenicama, a ne na predrasudama. 

Ova poslednja izjava dolazi dok Irska usvaja Zakon o govoru mržnje, zbog kojeg bi svi oni koji izgovaraju "zabranjene stvari" mogli da budu osuđeni na pet godina zatvora.

O'Gormanove izjave izazvale su burnu reakciju irske javnosti koja je čak dovela i do protesta ispred irskog parlamenta. 

Irski ministar je odbacio kritike i nazvao ih "toksičnim", "homofobičnim" i "izgrađenim na dezinformacijama koje propagiraju prilično desničarske grupe na društvenim mrežama".

image