Svet

Španija usvaja "trans zakon": Rodno samoopredeljenje od 12. godine

Za zvaničnu promenu pola u toj državi više neće biti neophodan dokaz o hormonskoj terapiji, preporuke doktora i odlazak na sud
Španija usvaja "trans zakon": Rodno samoopredeljenje od 12. godinewww.globallookpress.com © Cristian Bayona/Keystone Press Agency

Španski parlament dao je zeleno svetlo za novi "trans zakon nakon razmatranja Komisije za ravnopravnost. Taj zakon predviđa da svaki Španac od 16 godina na jednostavan zahtev može zvanično da izmeni svoj pol u matičnoj knjizi rođenih.

Za zvaničnu promenu pola u Španiji više neće biti neophodan dokaz o hormonskoj terapiji, preporuke doktora i odlazak na sud. Jedino što je potrebno je da tri meseca nakon podnošenja zahteva potvrde svoju odluku.

Novi zakon je ovaj pristup promene pola omogućio i deci od 12 godina, ali uz zakonsko ovlašćenje.

 "Odlična je vest da trans i LGBTK zakon napreduje u parlamentu. To će biti zakon!", napisala je oduševljeno druga potpredsednica španske vlade Jolanda Diaz na Tviteru.

https://twitter.com/Yolanda_Diaz_/status/1602404590754074624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1602404590754074624%7Ctwgr%5Ea1266a4b7eda4b1594dfcd542dff9f26c2e6c2c1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lefigaro.fr%2Finternational%2Fespagne-les-deputes-vont-voter-une-loi-sur-l-autodetermination-du-genre-des-16-ans-20221222

Tenzije unutar španske levice

Dok Ministarka za ravnopravnost Irene Moreno i njene kolege iz radikalno leve partije "Unidas Podemos" oduševljeno pozdravljaju novi zakon i suprotstavljaju se svim predloženim dopunama i pomeranjima starosnih granica, poslanici iz Španske socijalističke radničke partije (PSOE), uključujući i Karmen Kalvo, prvu potpredsednicu Vlade Španije, navode da ih novi zakon brine.

"Zabrinuta sam idejom da se pol bira na jednostavnoj osnovi volje ili želje, ako negiramo biološki pol, poričemo nejednakost koja se meri i gradi na osnovu ove biološke činjenice", istakla je Kalvo.

Porparolka desničarske partije Voks Karla Toskano oštro je osudila špansku levicu i novi trans zakon: "Ovaj zakon nema za cilj da pomogne homoseksualnim ili trans osobama, ono što oni žele je da promene i unište društvo uništavanjem i promenom ljudskog bića, koristeći patnju ljudi koji se ne identifikuju sa svojim biološkim polom da nametnu svoju ideologiju. Oni žele da 12-godišnja deca koja nisu dovoljno zrela da voze ili glasaju mogu da odluče da abortiraju, da se sakate i da uzimaju hormone."

image